Az élelmiszer-biztonság érdekében az ételekkel kapcsolatos alapelvek: tisztítás, szétválasztás, főzés, hűtés.

Bombabiztos tippek fertőzött élelmiszerek ellen

2014-10-17

Az amerikai hatóságok közzétették frissített élelmiszer-biztonsági alapelveiket, amelyek betartásával elkerülhetjük a fertőzéseket és tovább őrizhetjük meg ételeink frissességét.


 

 

 

1 - Tisztítás

 

Élelmiszerrel való érintkezés előtt mindig tanácsos alaposan kezet mosni. De nem csak a kívülről behurcolt kórokozók ellen kell védekeznünk, ugyanilyen fontos a különböző élelmiszerek utáni mosás-fertőtlenítés. A vágódeszkákat, edényeket és minden nyers élelmiszerrel érintkező konyha eszközt alaposan el kell mosni, mielőtt a következő élelmiszert rá-, illetve beletennénk. A főzéshez használt eszközöket célszerű rendszeresen fertőtleníteni valamilyen klórtartalmú termékkel. A mosogatószivacsokat minden nap tanácsos naponta fertőtlenítővel átmosni, a konyharuhákat pedig mosógépben, magasabb hőmérsékleten moshatjuk ki.

 

2 - Szétválasztás

 

Az elv lényege a nyers húsok, a zöldségek és a tejtermékek gondos különválasztása. A nyers hússal érintkező vágódeszkákat mindig el kell mosni a zöldségek-gyümölcsök felvágása előtt. Ugyanilyen fontos, hogy a már elkészült ételt soha ne tegyük olyan felületre, amelyen előzőleg nyers húst tartottunk. Előfordulhat, hogy eltörik egy-egy tojás vagy levet ereszt a hús, a hal, ezért fontos, hogy ezeket a nyersanyagokat gondosan elválasztva tároljuk a hűtőben, külön figyelmet fordítva arra, hogy soha ne érintkezhessenek a fogyasztásra kész ételekkel, például a gyümölcsökkel. A nyers húsok levét mindig papírtörlővel itassuk fel, soha ne használjuk erre a célra a mosogatószivacsot, mert könnyen megtelepedhetnek benne a baktériumok.

 

3 - Főzés

 

Nagyon fontos a megfelelő főzési, sütési hőmérséklet betartása. Míg az ellenőrzött származású, megtisztított marhahús fogyasztható félig vagy teljesen nyersen, addig a baromfi esetében ez rendkívül kockázatos. Többek között a szalmonellafertőzés elkerülése érdekében ezeket a húsokat teljesen át kell sütni, illetve megfőzni. A halak általában rövidebb idő alatt elkészülnek. Mivel előfordulhat, hogy a halszeleteket csak pár percig sütjük, vagy éppen nyersen fogyasztjuk, nagyon fontos az ellenőrzött minőségű áru vásárlása. Hasonló a helyzet a töltelék-termékekkel: kolbásszal, szalámival is. A nem megfelelően előkészített és füstölt hústermékek súlyos, akár halálos betegséget okozó kórokozókat is hordozhatnak. A tojás készítéskor akkor érezhetjük magunkat teljes biztonságban, ha a tojás sárgája és fehérje is megszilárdul a főzés vagy sütés során.

 

4 - Hűtés

 

Ha nem tudjuk egy-két napon belül elkészíteni a megvásárolt húst, vagy halat, legjobb, ha azonnal lefagyasztjuk. Csomagolt termékek esetében a legjobb, ha az eredeti csomagolásban mélyhűtjük őket, de adagnyi részekre is darabolhatjuk, majd az adagokat a legtöbb üzletben tekercsben kapható mélyhűtő zacskóban betehetjük a fagyasztóba.

 

Forrás: kosaronline.hu