A regionális északi étrend Noma-diéta néven is ismert a híres koppenhágai étterem, a Noma nevéről.

Mediterrán konyha helyett északi ételek?

2013-06-17

Éveken át az olívaolajban és zöldségekben gazdag mediterrán étrendet tartották az egészség és a hosszú élet titkának. A legújabb kutatás szerint azonban a skandináv országok konyhája még ennél is egészségesebb lehet.


A kutatók kimutatták, hogy a hagyományos dán ételeken alapuló étrend jelentős mértékben csökkenti a szívbetegség kockázatát. Az északi konyha rengeteg bogyófélét, halat és vadhúst tartalmaz, amelyek nagy mennyiségben állnak rendelkezésre a hidegebb északi éghajlaton.

 

A Noma-diéta

 

Matti Uusitupa, a Kelet-Finnországi Egyetem professzora így vélekedett: "A Dél-Európában fogyasztott mediterrán étrendet hosszú ideje összefüggésbe hozzák az egészségesebb életmóddal és a szív-érrendszeri megbetegedések, bizonyos daganattípusok és a 2-es típusú diabétesz megelőzésével. A mediterrán étrendet azonban a táplálkozási minták megváltoztatásának nehézsége, az ízléssel kapcsolatos kulturális különbségek és a különböző élelmiszerek korlátozott hozzáférése miatt a nyugati világ egyes részein nem könnyű elfogadni. Éppen ezért a mediterrán étrend alternatívájaként ezeken a helyeken a hasonlóan egészséges regionális északi étrendet népszerűsítik.

 

Ez az étrend Noma-diéta néven is ismert a híres koppenhágai étterem, a Noma nevéről, amely három éven keresztül egymás után elnyerte a világ legjobb éttermének járó kitüntető címet.

 

Az "étrend kísérlet"

 

A finn egyetem kísérletében 166 elhízott finn, dán, svéd és izlandi személy vett részt, akik egy része hagyományos étrendjét követte, míg a többiek az északi étrendre tértek át. Mindkét csoport ugyanannyi kalóriát fogyasztott, de az északi étrendet követők olyan fogásokat fogyasztottak, amelyekben nagy mennyiségű hal, helyi zöldség és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó termék fordult elő. Vörös húsok helyett pedig inkább baromfit vagy vadhúst ettek.

 

Huszonnégy hét múlva az eredmények azt mutatták, hogy a hagyományos étrendjük mellett kitartó résztvevők rossz koleszterinszintje alig változott, az északi étrendet követők LDL koleszterinszintje négy százalékkal csökkent, a jó koleszterinszintjük pedig növekedést mutatott. A mediterrán diétától eltérően az északi étrend azoknak a vegyületeknek a szintjét is csökkentette, amelyek a vérben gyulladást okozva hozzájárulnak a szívbetegség kialakulásához.

 

Forrás: Házipatika.com