Kerüljük a monoszodium glutamátot (MSG) tartalmazó termékeket, az aminokat, nitrátokat.

Természetes módszerekkel a fejfájás ellen

2014-10-07

Amerikában több mint 45 millió ember küzd rendszeres fejfájással, és körülbelül 28 millióra becsülik a migrénesek számát.

Ez utóbbi állapot nagyon erős fájdalommal jár, többnyire a fej egyik oldalát érinti és erős fény vagy zaj hatására rosszabbodhat. Okozhatja hormonális változás, rossz étkezési vagy alvási szokások, kiszáradás, stressz, vagy akár az időjárás-változás is.


Időszakosan segíthetnek bizonyos orvosságok (pl. aszpirin, ibuprofén, naproxen), de ezekkel óvatosan kell bánni, nehogy túl sokat vegyen be belőle a beteg. A fejfájás elűzése érdekében érdemes inkább az alább felsorolt természetes módszerek közül kipróbálni néhányat:

 

  • Kerüljük a monoszodium glutamátot (MSG) tartalmazó termékeket, mivel ez az összetevő – amely gyakran előfordul kínai vagy előrecsomagolt ételekben – az arra érzékenyeknél fejfájást okozhat.
  • Az aminokat és nitrátokat is ajánlatos kihagyni az étrendből. Aminok lehetnek a csokoládéban, a sajtokban, a heringben és a májban, nitrátok pedig előfordulhatnak egyes húsárukban, például a hot dogban, a szalonnában vagy a szalámiban.
  • A halolaj fogyasztása, amint azt egy vizsgálat során a Cincinnati Egyetem kutatói kimutatták, kifejezetten hasznos lehet a fejfájás csökkentésére.
  • Reszeljünk friss gyömbért az italunkba, használjuk fűszerként főzés során, vagy szopogassunk el egy-két gyömbéres cukorkát a nap folyamán, mert ez is csodákra képes.
  • A fejfájást gyakran izomgörcs okozza. Az állkapocsizmok ellazítására érdemes egy tollat venni a fogaink közé úgy, hogy nem harapunk rá erősen.
  • Az ülőmunkát végzőknek meg kell tanulniuk a helyes testtartást, hogy ne görnyedten üljenek egész nap.
  • A túl sok koffein ronthat a fejfájáson, kis mennyiség viszont jótékony hatású lehet.
  • Napi 200-400 gramm magnéziumot is érdemes fogyasztani. Mivel ennek inkább megelőző, mint gyógyító szerepe van, főleg a premenstruációs fejfájásoknál alkalmazható sikerrel. A veseproblémákkal küzdők azonban mindenképp beszéljenek háziorvosukkal, mielőtt magnéziumkúrába fognának.

 

Forrás: kertvarazsmagazin.hu, szimpatika.hu