A vegánok a szervezetükben lévő B12-vitamin és omega-3 zsírsav hiány miatt kevésbé veszélyeztetettek a szívbetegségek szempontjából.

B12 és omega-3 a vegánoknak is!

2011-02-22

 A legújabb kutatások szerint a vegánok szervezetének is szüksége van a B-vitaminokra és az omega zsírsavakra.

Egy nemrég a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban megjelent kutatási anyag szerint a vegánok a szervezetükben lévő B12-vitamin és omega-3 zsírsav hiány miatt kevésbé veszélyeztetettek a szívbetegségek szempontjából.


"A mostani kutatások szerint a vegetáriánusok, különösen a vegánok sokat tehetnek egészségükért azzal, ha többszörösen telítetlen zsírsavakat és B12-vitamint szednek, így növelve szervezetük zsírsav- és vitaminszintjét."

 

A vegánoknak fokozottan figyelniük kell a megfelelő vitamin és nyomelem-bevitelre

 

"Az amúgy is alacsony szívbetegségre való hajlam ezeknek a tápanyagoknak a szedésével sem nő jelentősen." A vegánok a vegetáriánusok egy olyan csoportját képezik,  akik étrendjében semmilyen állathoz köthető étel nem szerepel, így például méz, tej vagy tojás sem. Ezek az emberek fokozottan ki vannak téve annak, hogy bizonyos alapvető vitaminok, nyomelemek hiányozzanak szervezetükből, amelyeket a hétköznapi ember az állati eredetű táplálékokból szerez meg.

 

A kutatók szerint a többszörösen telítetlen zsírsavak és a B12 vitamin növelhetik a HDL koleszterin-szintet és csökkenthetik a homocisztein jelenlétét. A nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) segítenek csökkenteni a vér úgynevezett "rossz koleszterin" szintjét, ami így nem képes megtapadni az érfalakon. Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság szakértői szerint a 40 mg/dL alatti HDL-szint jelentősen növelheti a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét.

 

A HDL-szintet elsősorban aerob edzéssel, a dohányzás mellőzésével, valamint egyszerűen telített és omega-3 zsírsavak fogyasztásával növelhetjük. A homocisztein egy aminosav, ami közvetlen hatással van a szívbetegségek, az agyvérzés és a perifériás vaszkuláris betegségek kialakulására. A homocisztein nagy mennyiségben komolyan hozzájárulhat az artériák falának meszesedéséhez.

 

A folsav és más B-vitaminok segíthetnek csökkenteni a vér homocisztein-tartalmát. Bár a mindenevőknél sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki szívbetegségek, mint a vegánoknál, a különböző tápanyaghiányok náluk is komoly problémákat okozhatnak, így mindenképp fontos, hogy az állati táplálékot teljesen mellőző étrendet folytatók is elegendő B-vitamint és omega-3 zsírsavat vigyenek be szervezetükbe.

 

Forrás: Napidoktor