Dietetikus, wellness tanácsadó, fogyás és diéta táplálkozási szakember segítségével. Étrend, életmód és diétás tanácsok, egészségfejlesztés.

A dietetikus

 

Ki is a dietetikus?Dietetikus tanácsadó


A dietetikus olyan táplálkozási szakember, aki a táplálkozástudomány ismereteit a legszéleskörűebben alkalmazza a prevenció (táplálkozással összefüggő betegségek megelőzése), és a gyógyítás (különböző betegségek diétája), valamint az egészséges étkezési szokások kialakítása, és különböző táplálkozási irányzatok megítélése (pl. reformtáplálkozás) terén.
Ez a diploma hazánkban elismerten a legmagasabb fokú képzettséget és kompetenciát jelenti a táplálkozástudomány különböző (táplálkozási prevenció, klinikai dietetika, élelmezés menedzselése) területein.

 

 

 Mivel foglalkozik a dietetikus?

 

 • Tápláltsági állapotot mér fel és elemez- az étkezési szokásokra vonatkozó kérdésekkel, valamint különböző mérésekkel (pl. testsúly, testmagasság, testzsírmérés, derékkörfogat-mérés) elemzi az egyén tápláltsági állapotát, és tesz javaslatokat a szükséges változtatásokra.
 • Táplálkozási tervet készít- a személyi edzőhöz hasonlóan, aki személyes edzéstervet állít össze kliensének, a dietetikus az egyén tápláltsági állapotát, és tápanyagszükségleteit, valamint egészségi állapotát is figyelembe véve készít táplálkozási tervet -pl. fogyáshoz, hízáshoz, alakváltozáshoz, betegségből való felépüléshez- és nyomon követi annak eredményeit.
 • Étrendi naplót elemez- a napló elemzésének segítségével tud rávilágítani az olyan diétahibákra, amely miatt pl. nem sikeres a fogyókúra, vagy nem szűnnek az étkezéssel összefüggő panaszok.
 • Táplálkozási tanácsot ad- egészséges egyéneknek, akik változtatni szeretnének életmódjukon, étrendjükön, kismamáknak, akik a várandósság alatt és a gyermek megszületése után is szeretnének egészségesen táplálkozni, valamint sportolóknak, akik étrendjük helyes összeállításával szeretnének minél jobb teljesítményt elérni, nyújt személyre szóló táplálkozási tanácsokat.
 • Dietetikai konzultációt tart- olyan egyéneknél, akiknél már valamilyen betegség kapcsán (pl. szív-, érrendszeri betegségek, cukorbetegség, táplálékallergia stb.) körültekintőbben kell összeállítani az étrendet, a dietetikus a személyes konzultáció során ad étrendi tanácsokat, amely segíthet a diétát minél egyszerűbben betartani és a kivitelezni a gyakorlatban.
 • Egyénre szabott étrendet állít össze- az egyén nemét, korát, fizikai aktivitását, étkezési szokásait is figyelembe véve állít össze olyan étrendet, amely a legoptimálisabb az egyén számára céljai eléréséhez pl. fogyáshoz, hízáshoz, különböző betegségek étrendi kezeléséhez, valamint táplálkozással is összefüggő panaszok enyhítéséhez.
 • Táplálkozási programokat (pl. egészséges táplálkozás, fogyókúra) támogat- Fitness termek, fogyasztó szalonok, wellness szállodák és egészségközpontok, munkahelyek és iskolák különböző táplálkozási programjainak összeállításban és megvalósításában nyújthat segítséget egyéni és csoportos tanácsadással, valamint étrendek összeállításával.

 

Hol találkozhat dietetikussal:

 Dietetikai tanácsadás

 • Kórházban
 • Dietetikai szakrendelésen
 • Magánklinikán
 • Élelmiszeripari és gyógyszeripari (tápszer) cégeknél
 • Állami szerveknél a prevenció területén
 • Különböző médiumokban szakértőként
 • Rendezvényeken táplálkozási tanácsadóként
 • Élelmezés területén/ételszállító cégeknél
 • Fitness központokban
 • Wellness szállodákban
 • Magánpraxisban

 

10 ok, amiért dietetikushoz érdemes fordulnia


    Hogy …

 1. olyan szakember segítse összeállítani pl.: fogyókúrája, várandóssága alatti táplálkozását, vagy betegsége alatti étrendjét, akinek ehhez megvan a végzettsége, kellő szakmai ismerete és gyakorlati tapasztalata,
 2. az orvos javaslatára a dietetikus által ajánlott diétáját egy új életmód kihívásának élje meg,
 3. meg tudjon előzni számos a táplálkozással is összefüggő betegséget ( pl.: szív- érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, elhízás, cukorbetegség)
 4. hiteles információkat kapjon az étrendjének összeállítására vonatkozóan
 5. családjában helyes étkezési szokásokat tudjon kialakítani minden családtagja számára,
 6. praktikus ötleteket kapjon akár egy étel egészséges, akár diétás változatának elkészítéséhez,
 7. az élelmiszercímkéken található információkat könnyebben tudja értelmezni, és ezáltal vásárlása tudatosabbá váljon,
 8. elkerülje a „csoda” vagy „divat” diéták kapcsán jelentkező különböző, tápanyaghiányos állapotokat, esetleg betegségeket, vagy rossz táplálkozási szokásokat,
 9. szakember mérje fel a jelen étkezési szokásait és/vagy megnövekedett tápanyag szükségletét és segítse eldönteni, hogy szükséges-e Önnek táplálék kiegészítőt használnia,
 10. biztosabban eligazodjon a médiumok által közvetített információk világában.