Aki többféle gyógyszert szed, nem mindegy, hogy azokat mikor és hogyan veszi be. Az egyszerre bevett tabletták nem biztos, hogy elérik azt a hatást, amiért lenyeltük őket. Arra is figyelni kell, hogy az ételek is befolyásolhatják a pirulák felszívódását.

Ételek és gyógyszerek: hogyan hatnak egymásra?

2010-03-01

Aki többféle gyógyszert szed, akár időszakosan is, egyáltalán nem mindegy, hogy azokat mikor és hogyan veszi be. Az egyszerre bedobott tabletták ugyanis nem biztos, hogy elérik azt a hatást, amiért lenyeltük őket. Ráadásul arra is figyelni kellene, hogy az ételek is befolyásolhatják a pirulák felszívódását.


 

Gyógyszerek és ételek kölcsönhatása

 

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész figyelmeztet arra, hogy a szert éhgyomorra, esetleg egy vagy két órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy azt követően kell lenyelni. Ahogy Barna Mária, a Táplálkozástudományi Társaság alelnöke mondja, az elfogyasztott táplálék mennyisége és minősége a legtöbb esetben befolyásolja a szervezetbe jutó gyógyszerek felszívódását, lebomlását, kiürülését, és a gyógyszerhatás erősségét. De a pirulák is hatással lehetnek – különböző módon és mértékben – a tápanyagok felszívódására és hasznosulására.

„Bár ezek a kölcsönhatások szerencsére legtöbbször nem olyan jelentősek, mint a különböző orvosságok együttes szedése esetén létrejövő reakciók, a nemkívánatos hatás kialakulásával néha mégis számolni kell. Nem árt, ha megbeszéljük a háziorvosunkkal, hogy – mondjuk – a torokgyulladásunkra felírt gyógyszer hatását mennyiben befolyásolhatja a diétánk” – magyarázza a szakember. Barna doktornő azt is hozzáteszi, hogy a csecsemőknél, a kisgyermekeknél, az idős embereknél, a rosszul táplált egyéneknél, s mindazoknál, akiknél nagyobb a tápanyagszükséglet (például daganatos betegek, rendszeres gyógyszerszedők) nagyobb a kockázata annak, hogy táplálék-gyógyszer kölcsönhatás alakul ki.

 

Gyógyszerek mellékhatása

 

„Számos gyógyszer mellékhatása lehet a hányinger, esetleg a hányás, ami befolyásolhatja a táplálékfelvételt: néhány antibiotikum, de a daganatos betegek gyógyszerei is kiválthatják ezeket a kellemetlen állapotokat" - reagál a szakértő azon kérdésünkre, hogy a különféle gyógyító szerek, hogyan hatnak a táplálkozásunkra. A szívre és a keringésre ható pirulák étvágytalanságot okozhatnak, sőt az is előfordulhat, hogy megváltozik az ízérzésünk, ami megint csak nem evésre ösztönözhet. Az előbbiekkel ellentétben néhány gyógyszer étvágynövelő hatású, s ez sokszor súlygyarapodást is eredményez: ilyen például a depressziós betegek kezelésére használt szerek némelyike, de fogamzásgátlók, egyéb hormontartalmú készítmények szedésénél is felszedhetünk néhány kilót”- mond példákat a táplálkozási szakember.

 

A táplálkozás és a gyógyszerek hatása

 

Ugyanakkor az étkezésünk is befolyásolhatja azt, hogyan hat egy adott gyógyszer. Nem javasolják a nagy K-vitamin tartalmú élelmiszerek (ilyenek a sötétzöld levelű zöldségek: a spenót, a kelkáposzta, a petrezselyem, de a zöldbab, az uborka, a szója is) fogyasztását véralvadás-gátló, antikoaguláns kezelés esetén, mert a K-vitamin bevitel csökkenti a gyógyszerhatást. Ahogy a doktornő magyarázza, a nagyobb táplálékmennyiség késlelteti és elnyújtja a gyógyszer felszívódását. Ez fájdalomcsillapításnál fontos tudnivaló lehet, hiszen gyorsan szeretnénk enyhíteni a fájdalmat: ilyen esetben jobb, ha nem tele gyomorba kerül a gyógyszer.

 

Néha az sem mindegy, mivel vesszük be a pirulát. Ha vasat szedünk, a legjobb, ha gyümölcslével nyeljük le, mert a gyümölcsben levő C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, míg más tápanyagok (például a tejben lévő kalcium) gátolják. Az élvezeti szerek közül a kávé és a tea növeli a kalciumürítést, és csökkenti a vas felszívódását. Az alkohol gyógyszerekkel történő együttes fogyasztása veszélyes, mert módosíthatja a gyógyszerhatást: a nyugtatók hatását például kontrolálatlan mértékben növelheti.

 

Forrás: Medizona