A friss narancslé gátolja az egészségtelen, zsíros, cukros éteblek okozta érkárosodást, csökkenti a szabad oxigéngyökök mennyiségét.

Gyulladáscsökkentő narancslé

2010-04-27

Sikeresen gátolja a friss narancslé az egészségtelen, zsíros, cukros ételek okozta érkárosodást. A biztató laboratóriumi vizsgálatok eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition közölte.

Az érelmeszesedés különös, lassú gyulladásos folyamat, mely a verőerek belső falán indul és nagy egyéni különbségekkel halad előre. Ma már az egész világon ennek következményei, az infarktus vagy az agyi katasztrófa foglalják el a halálozási statisztika első helyét.


Érelmeszesedés gátlása egyszerűen

 

Paresh Dandona és munkacsoportja már évek óta a táplálkozás és az érelmeszesedéses folyamat összefüggéseit tanulmányozza. Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelző változásokat.

 

A vizsgálat

 

Érthető, hogy azzal is foglalkoztak: van-e valami egyszerű, egészséges beavatkozás, mely megakadályozza ezt a kóros folyamatot. Nem valami vadonatúj gyógyszert választottak erre a célra, hanem igen egyszerű italt: a vizsgálati alanyok narancslevet kaptak az erősen zsíros és sok szénhidrátot tartalmazó ételhez.

 

Egészséges felnőtt önkénteseket toboroztak vizsgálathoz. Mindegyik vizsgálati csoportban tíz résztvevő volt. Valamennyien elfogyasztották ugyanazt a 900 kilokalóriának megfelelő, sok telített zsírt és szénhidrátot tartalmazó ételt. Volt ebben reszelt burgonyából készült röszti, benne kolbásszal, de tojás és tészta is. A vizsgálati alanyok egyik alkalommal ehhez vizet ittak, a másik étkezéshez 300 kilokalóriányi cukros vizet, a harmadik esetben pedig ugyancsak 300 kilokalóriának megfelelő narancslét – ez általában három pohár narancslé volt.

 

Az egészséges felnőttektől a lakoma előtt egy órával, illetve öt órával később vettek vért különböző laboratóriumi vizsgálatokra. Jelentős mennyiségben megjelentek az érelmeszesedéses gyulladás folyamatára jellemző molekulák azoknak a vérében, akik vizet vagy cukros vizet ittak a zsíros és sok szénhidrátot tartalmazó ennivalóhoz.

 

Az eredmény

 

Ezzel szemben a három pohárnyi narancslé megivása csökkentette a kóros laboratóriumi változásokat a nehéz koszt megevése után. A vízet, illetve cukros levet ivókban az étkezés után 62, illetve 63 százalékkal nőtt a szabad oxigéngyökök koncentrációja, míg a narancslevet ivókban csak 47 százalékkal. A narancslé megakadályozta a SOCS-3, egy inzulinrezisztanciát növelő mediátor szintjének növekedését is (a SOCS-3-nak jelentős szerepe van a 2-es típusú diabétesz kialakulásában). Azoknak a kóros, sokmagvú sejteknek a megjelenése is elmaradt, melyek a zsíros, cukros étel hatására a vérben megjelentek. A kutatók szerint a narancslé ereket védő hatása a friss gyümölcsökben lévő flavonoidoknak köszönhető.

 

Forrás: MTI