A munkahelyi egészségfejlesztő programoknak nem csak az egészségmegőrzés, hanem a betegségek súlyosbodásának megelőzése is célja. Worksite wellness tanácsadás, táplálkozási programok tanácsadó segítségével.

Középpontban a koleszterin – egy munkahelyi egészségfejlesztő program során

2010-01-18

A munkahelyi egészségfejlesztő programoknak nem csupán az egészségmegőrzés (ún. primer prevenció), hanem a betegségek súlyosbodásának megelőzése (vagyis az ún. szekunder prevenció) szempontjából is létjogosultságuk van. Ezt erősítik meg legalábbis egy nemrégiben az Egyesült Államokban leírt program tanulságai.


 

Koleszterinszint csökkentés munkahelyi egészségfejlesztéssel

A 7 hónapig tartó program során már kialakult magas vérzsírszinttel rendelkező dolgozókat mozgatták meg. A program egyaránt kínált oktatást magáról a betegségről és a kezeléséhez szükséges életmód változtatásról (étrend és testmozgás).

A program során több alkalommal gyűjtöttek adatokat a résztvevőktől, melyek szerint mind a vér összeskoleszterin szintje, mind pedig az LDL (rossz-) koleszterin szintje csökkent a program hatására. Ráadásul javult a résztvevők életmódja, mind az étrendi fegyelem, mind pedig a fizikai aktivitás tekintetében. Pozitív változást mutatott a kezelő teammel folytatott együttműködés minősége is, vagyis a betegek jobban együttműködtek orvosukkal.

 

Worksite wellness - Megelőzésben és betegségek kezelésében is hatékony

A program határozottan kedvező tapasztalatai megerősítik, hogy a munkahelyi egészségfejlesztő programok tematikájában nemcsak az egészségmegőrzésnek, hanem a betegségek (pl. elhízás) kezelésének is helye van.
 

Forrás: MDOSZ – Tudományos Életmódtanácsok