A legnagyobb fogyókúra tévhitek

A legnagyobb fogyókúra tévhitek

2010-01-15

Aki már cipelt magán súlyfelesleget, az tudja, hogy milyen könnyű bedőlni minden olyan kínálkozó lehetőségnek, amely gyors fogyást ígér. A villámfogyásnak viszont ára van: vitaminhiány, fáradékonyság, majd hirtelen visszaszökő pluszkilók. Utánajártunk, hogy melyek a leggyakoribb tévhitek a fogyókúrázók körében.


 


"Én is beleestem abba a hibába, hogy nem ettem semmit a gyorsabb fogyás reményében. Vártam a csodát, de igazán nagy változás két hónap múlva sem volt. Az anyagcserém rosszabb lett, mint a koplalás előtt, ráadásul állandóan betegeskedtem" - nyilatkozta a LIFE magazinnak a 24 éves Tóth Vera, egyike annak a sok ezer kétségbeesett fogyókúrázónak, aki bármit megtenne a gyors fogyás reményében. Ők azok, akik mindennek bedőlnek: fogyókúráknak, amelyek hosszútávon többet rontanak, mint javítanak a súlyos helyzeten.


Fogyókúra helyett életmódváltás


"Dekánként hízunk, de valamiért kilónként szeretnénk leadni a felhalmozott felesleget, azonban a test máshogy működik. A fogyókúra agyban dől el, és nem néhány hetes kúrát jelent, hanem teljes életmódváltást" - magyarázta a LIFE Magazinnak a helyes és eredményes fogyókúra titkát dr. Halmy László a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke.


A legnagyobb tévhit, amelynek szinte minden rutinos fogyókúrázó bedől, az a koplalás. Pedig a magunkhoz vett táplálék minimális szintre való lecsökkentése sem rövid, sem pedig hosszútávon nem hatásos. "Amikor az ember kevesebbet eszik, akkor a szervezet arra rendezkedik be, hogy csökkentett mennyiségű tápanyagból kell összeszednie a fenntartásához szükséges energia mennyiségét, így aztán, ha később egy kicsivel több tápanyaghoz jut, rögtön raktározni kezd" - érvelt a koplalás ellen Halmy professzor.
A koplalás tehát akkor sem jó megoldás, ha az első hét után laposabbnak látszódik a has és vékonyabbnak a derék, ugyanis az első szelet kenyér vagy kiadós ebéd beindíthatja a hízás folyamatát, és a pluszkilók gyorsabban jönnek vissza, mint gondolnánk.


Sportolni, de nem túlsúllyal


A másik nagy hiba, amelyet a fogyókúrázók igen gyakran elkövetnek, hogy rögtön sportolni kezdenek. "A nagy testsúly megterheli az ízületeket, ezért a kezdeti időszakban a sport többet árthat, mint használ" - nyilatkozta magazinunknak Zibrinyi Gergely személyi edző. Az az ideális, ha akkor kezdünk el rendszeresen mozogni, amikor a testsúlyunk már azt megengedi, ehhez azonban érdemes kikérni szakértő véleményét is.
Ha már sport, nem maradhat ki a tévhitek közül a szaunázás sem, amely után tapasztalható némi súlyveszteség, de ez tisztán annak köszönhető, hogy az izzadás során tetemes mennyiségű vizet veszít a szervezetünk. Ezt a mennyiséget azonban érdemes minél hamarabb pótolni. A szaunázásnak tehát kétségkívül jó élettani hatásai vannak, de inkább méregtelenítő, mint fogyókúra.


Lúgosító csodaszerek


Az elhízás egyik fő okát manapság sokan az elsavasodásban látják, a hiszékeny túlsúlyosok pedig előszeretettel vásárolják fel a boltok lúgosító készletét. Por, tabletta, ital minden megtalálható a repertoárban, azt viszont nem árt tudni, hogy a sokat emlegetett elsavasodás valójában nem az ember vérét, hanem a vizeletét érinti. A sav-bázis háztartásunk ugyanis egy jól működő, külsőleg nehezen befolyásolható rendszer, ezért a vér elsavasodásától nem kell tartani. Annyi azonban igaz, hogy a legtöbb olyan étel, amely megkapta a "savasító" jelzőt, valóban nem tartozik az egészséges ételek közé.


A szénhidrát nem esküdt ellenség


A legtöbb fogyókúrázó esküdt ellenségként tekint a szénhidrátokat, pedig ez a szervezet legfőbb energiaforrása. Ezért ha valaki a szénhidrátmentes diéta mellett dönt, számoljon azzal, hogy előbb-utóbb fáradékonyabbnak fogja érezni magát, ráadásul az efféle fogyás nem hoz tartós eredményt sem. 
Mielőtt bárki is tiltólistára helyezné a kenyeret, érdemes tisztázni, hogy a szénhidrátokat két csoportba soroljuk: az egyik az egyszerű, a másik pedig az összetett szénhidrátok. Amíg az egyszerű szénhidrátok a vércukorszint hirtelen megemelésével csak átmenetileg okoznak teltség érzetet, addig az összetett szénhidrátok jóval hosszabban biztosítják a szervezet számára szükséges energiaszintet. Ezért különösen fontos, hogy még a legszigorúbb diéta mellett is juttassunk a szervezetünkbe összetett szénhidrátokat, teljes kiőrlésű gabona formájában. Az egyszerű szénhidrátok, mint a fehér cukor vagy a finomliszt viszont kerülendőek. Aki pedig még mindig a szénhidrátok ellenségének vallja magát, az gondoljon Atkins doktorra, akinek a szénhidráttól szinte teljesen mentes diétáját már több neves táplálkozási szakértő is élesen bírálta.

 

Szex és fogyás


Bármennyire is sajnáljuk, de itt az ideje azt is belátni, hogy a szex nem fogyaszt, ugyanis egy normál testsúlyú nő egy átlagos hosszúságú aktus során csupán 36 kalóriát éget el . Így aki a testmozgásnak ezt a fajtáját választja, annak fel kell készülnie, hogy naponta legalább 10-szer ágyba kell bújnia a partnerével ahhoz, hogy az eredmény láthatóvá váljon.

 

Forrás: www.lifenetwork.hu [origo]