A gyermekgyógyászok a csecsemő hat hónapos koráig kizárólagos szoptatást javasolnak.

A szoptatás jó a cukorbetegség ellen is

2010-10-05

A szoptató anyák körében kisebb a hasi elhízás aránya. Ez nem csupán esztétikai kérdés, hiszen a hasi zsírpárnák mennyisége fontos tényezőnek számít a későbbi 2-es típusú cukorbetegség szempontjából is. Az iparilag fejlett országokban folyamatosan emelkedik a 2-es típusú cukorbetegek száma a középkorú nők csoportjában. A szakértők feltételezik, hogy részben a szoptatási kedv lanyhulása is hozzájárulhat a betegség kialakulásához.


A kutatás

 

Az American Journal of Medicine című lapban közzétett kutatásukban a University of Pittsburgh kutatói 2233, 40 és 78 év közötti nő esetében vizsgálták a szoptatás és a későbbi cukorbetegség esetleges összefüggéseit. Abban a csoportban, melynek tagjai annak idején nem szoptatták gyermeküket, minden negyedik nőnél alakult ki később 2-es típusú cukorbetegség. Ez pontosan kétszerese annak a gyakoriságnak, amit a korábban szoptató anyák, illetve a gyermektelenek körében regisztráltak. Már egy hónapnyi szoptatás 10 százalékkal csökkentette a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint veszélyét (melyek mindegyike a szívbetegségek kockázati tényezőjének számít), szemben azokkal, akik soha nem szoptatták gyermeküket.

 

Dr. Eleanor Schwarz szerint „bár meglehetősen elterjedt tény, hogy az étrend és a testmozgás hatással van a cukorbetegség előfordulására, kevesebben tudják, hogy a hasi típusú elhízás kivédése révén a szoptatásnak is nagy szerepe lehet a megelőzésben”. Korábbi kutatásokból azt is tudjuk, hogy a szoptatás nemcsak a cukorbetegség ritkább előfordulásában kamatozik később az anya számára, hanem védelmet nyújthat a szívbetegségek és a szélütés ellen is.

 

Igen nagy eltérések vannak abban, hogy az anyák hány százaléka szoptatja gyermekét az egyes országokban. Az Egyesült Királyságban például három anya közül csak ketten próbálkoznak meg egyáltalán a szoptatással, míg Svédországban a szoptatást teljesen elutasító anyák aránya mindössze 2 százalék.

 

A gyermekgyógyászok a csecsemő hat hónapos koráig kizárólagos szoptatást javasolnak, ami persze nem jelenti azt, hogy ennek időtartamát ne lehetne meghosszabbítani, ha az anya így dönt.

 

Forrás: Dr. Simonfalvi Ildikó - Gyermekévek Medical Tribune www.gyermekevek.hu