Kerékpározás közben érdemes energiaszeletet, vagy energiazselét fogyasztani, mivel ezek szénhidrátban gazdag tápanyagok és proteint is tartalmaznak.

Fontos a tápanyagpótlás kerékpározás közben

2011-04-22

A kerékpározás kiváló ízületkímélő kardiovaszkuláris edzésnek számít. Egy harminc perces kocogással, vagy akár egy kosárlabdameccsel ellentétben akár hosszú órákon át lehet biciklizni anélkül, hogy megfájdulnának a lábízületek.

 

 


Bár a kerékpározás egyértelműen kíméli az ízületeket, a hosszú távú fizikai aktivitás azonban egy újabb problémát vet fel: hogyan kell a testünket megfelelő módon hidratálni és táplálékkal ellátni az órákon át tartó edzések során?

 

Mit mond a dietetikus?

 

Fitnesz szakértők és dietetikusok szerint a két óránál hosszabb biciklizések alkalmával komoly figyelmet kell fordítani arra, hogy a fokozott igénybevétel mellett mire van szüksége a szervezetnek. Todd Galati, fiziológus úgy véli, hogy a megerőltető és hosszú edzések előtt, közben és után is szükség van tápanyagbevitelre.

 

Ez nem is olyan egyszerű, mint elsőre hangzik, ugyanis az edzést megelőzően csak annyi kalóriát lehet bevinni, amennyitől még nem válik kényelmetlenné a kerékpározás. Edzés közben pedig épp annyi kalóriára van szüksége a szervezetünknek, amennyit hasznosítani tudunk a kerékpározás közben, állítja Galati. Körülbelül két órával a tekerés előtt 4,5-5,5 dl folyadékra van szüksége a szervezetnek, hogy fel tudjon készülni a terhelésre és az izzadásra.

 

Amy Jamieson-Petonic, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője szerint a hosszú távú biciklizések során sportitalokkal, vagy felvizezett gyümölcslevekkel érdemes hidratálni, amiből elegendő szénhidrátot tud felvenni a szervezet. Ezen kívül a szilárd tápanyagra is különös gondot kell fordítani, tekerés előtt könnyű, de szénhidrátban gazdag táplálékot kell magunkhoz venni, erre tökéletes lehet például egy banán - mondta Jamieson-Petonic.

 

Galati szerint a hosszú távú biciklizés közben óránként legalább fél liter folyadékot kell inni, különösen meleg időben, de mivel a folyadék nagyon gyorsan felszívódik, ezért ajánlatos tekerés közben enni is egy keveset, hogy a felszívódás folyamata lelassuljon. Menet közben érdemes energiaszeletet, vagy energiazselét fogyasztani, mivel ezek szénhidrátban gazdag tápanyagok és proteint is tartalmaznak.

 

Forrás: Webbeteg