Mindennapi energiánk - tippek nőknek

Mindennapi energiánk - tippek nőknek

2009-12-02

A fiúknak és lányoknak tízéves korig egyforma táplálékra van szükségük, ekkor azonban változás következik be, és a két nem szükséglete tápanyagok tekintetében mindvégig eltér.


Szülőképes korban: vas és folsav

 

Ha egy nő állandóan fáradt, lehet, hogy nem jut elég vashoz a szervezete. Szülőképes korban a nőknek több vasra van szükségük, hiszen a menstruáció során havonta vért veszítenek. A vasszükséglet a terhesség alatt is fokozott. Ha a terhesség kezdetén a vastartalék kevés, nagyobb a vérszegénység kockázata, és a babának sem jut elég vas.


Ezekben az években a folsav - vagy természetes formái, a folátok - a másik elmaradhatatlan tápanyag. Az alacsony folsavszint terhességben a magzatnál velőcső-záródási rendellenességekhez, pl. spina bifidához vezethet. Mivel a terhességek fele nem tervezett, jó, ha egy nő megkapja az ajánlott napi mennyiséget. A szájon át szedhető fogamzásgátlók némelyike és a nem szteroid gyulladásgátlók megnehezítik a folsav felszívódását, a szervezet számára, így többre is szükség lehet. A vas felszívódását a savlekötők gátolják.


A 19-50 éves nőnek napi 18 mg vasra van szüksége, terhességben ez a mennyiség 27 mg-ra emelkedik.


Vas
ban gazdag élelmiszerek: húsok, a tenger gyümölcsei, diófélék, bab, spenót, brokkoli és a dúsított gabonapelyhek.


Folsavból napi 400 mikrogramm az ajánlott mennyiség 14 éves kor fölött, terhességben 600, szoptatáskor pedig 500 mikrogramm.


Folátok
ban gazdag élelmiszerek: bab, lencse, borsó, diófélék, gyümölcsök, zöldségek és folsavval dúsított kenyérfélék.

 

 

Kalóriaszükséglet terhességben - nem kettő helyett!

 

El kell oszlatnunk egy tévhitet: a várandós kismama nem kettő helyett eszik, bár az igaz, hogy némileg megnő a szénhidrát- és kalóriaszükséglete. A második trimeszterben mintegy 350, a harmadikban pedig 400 kalóriával több szükséges, ám a legfontosabb az, hogy a terhes nő az étvágyára hallgasson.


Nem árt tudni, hogy a baba is azt fogja kedvelni a későbbiekben, amint anyja a terhesség alatt eszik, a magzatvízből ugyanis átmennek az ízek. Aki a terhesség alatt gyorsétteremben eszik, mintegy „rászoktatja” a gyermekét is ezekre az ízekre.

 

 

A tizenéves lány étrendje - fontos a kalcium és a vas

 

Szélmalomharcnak tűnik elmondani egy kamasz lánynak, miért fontos az egészséges táplálkozás. A táplálkozás azonban ebben az életkorban nagy hatással van a későbbi életszakaszokra.


A tizenéves lányoknak napi 1300 mg kalciumra van szükségük, de a lányok 80 százaléka nem fogyaszt ennyit. Tejet azért nem isznak, mert félnek, hogy hizlal, inkább üdítőket fogyasztanak. Próbáljuk meg a tinédzser lány étrendjébe becsempészni a kalciumot, zsírszegény tej alapú édességek, tofu, szójatej vagy gyümölcsjoghurt formájában.


A tizenéves lányoknak legalább napi 15 mg vasra is szükségük van, mert a vashiány vérszegénységhez vezethet, mely fáradtsággal, zavartsággal, gyengeséggel jár. Ha a kislány vegetáriánus, adjunk neki vassal dúsított gabonakészítményeket, szójatermékeket, sőt, akár mogyoróvajat is. Sok vas és kalcium van a babban is.


Talán a legfontosabb itt is a jó példa, valamint az, hogy mindig legyen kéznél felaprított zöldség, uborka, paprika, zeller, répa: legyen mit rágcsálni a burgonyaszirom helyett.

 

 

A menopauza idején - kalcium és D-vitamin

 

Elérve a változó kort, egy nőnek ismét megváltozik a tápanyagszükséglete. Kalciumból annyi kell, mint tizenéves korban, napi1000-1200 mg, sok nő szervezetébe azonban nem kerül több 600-nál, ezért táplálékkiegészítőkre van szükség.


Ha nem jut elég kalcium a szervezetbe, akkor a csontokból a szükséges kalcium kioldódik az idegek, izmok és a szív számára. Az ösztrogén elősegíti a kalcium lerakódását a csontokban, a csökkenő ösztrogéntermelés következtében azonban csökken a csonttömeg is.


A hormonpótló terápián levőknél az ösztrogén megvédi a nő csontjait, azonban továbbra is szükség van a magas rosttartalmú, zsírszegény étrendre, amely megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint is tartalmaz. Utóbbi szintén a csonttömeg megtartásához elengedhetetlen. Mivel ilyenkor már megszűnik a menstruáció, csökken a vasszükséglet, 50 éves kor felett 18 mg helyett elegendő napi 8 mg vas is.


Fontos azonban a kellő mennyiségű rost fogyasztása, mely csökkenti a szívkoszorúér-betegség, a diabétesz, a divertikulózis és az irritábilis bélszindróma kockázatát. Az ajánlott napi mennyiség 21 gramm, amit sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona fogyasztásával biztosíthatunk.


Az 50 év feletti nők egyik leggyakoribb betegsége a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Csökkentsük a nátriumbevitelt, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és zsírszegény tejterméket.


Kalciumszükséglet: 50 év felett napi 1200 mg.


Kalciumban gazdag ételek: tej, joghurt, sajt, tofu, dúsított narancslé.


D-vitaminszükséglet
: 51-70 éves korig napi 400 IU, 70 fölött napi 600 IU.


D-vitaminban gazdag ételek: hal, tej, dúsított gabonafélék.

 

 

Az időskorúak tápanyagszükséglete

 

Az időseknek nagyjából ugyanazokra a tápanyagokra van szükségük, mint a fiatalabbaknak, ám ez a követelmény nem mindig teljesül. A fog- és fogínybetegségek megnehezíthetik a rágást, a betegségek pedig étvágycsökkenést okoznak.


Az idősebbek egyenek kisebb adagokat, vegyes étrendet, és fontos, hogy kedvenc ételeiket kapják. A fehérje az izomtömeg megtartásához szükséges, és az immunrendszert is erősíti. Ha nem megy már könnyen a rágás, a tofu jól helyettesíti a húsokat, de lehet szedni táplálékkiegészítőket is.


70 éves kor felett szinte kötelező a D-vitaminbevitel. 50 év felett mindenkinek ajánlatos B12-vitamint is szednie, mert a táplálkozás során nem jut a szervezetbe kellő mennyiség.

 

Forrás: Dobos, L.; InforMed Hírek 7   InforMed