Aki azt gondolja, csak a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás jelent veszélyt a májra, az téved. Az elhízás sokkal veszélyesebb, mint korábban gondoltuk.

A zsír jobban öli a májat

2011-06-24

Aki azt gondolja, csak a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás jelent veszélyt a májra, az téved. Az elhízás sokkal veszélyesebb, mint korábban gondoltuk.

 

 


Ugyanis az elhízás és az inzulin-rezisztencia ebből a szempontból sokkal inkább veszélyezteti a májat, mint korábban gondolták. Az elhízás további kockázatairól és a megoldási lehetőségekről dr. Babai László életmód orvos beszélt.

 

Csak a nagy mennyiségű alkohol árt

 

Az már régóta ismert tény, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás zsírmájat okozhat. A svéd Linköping Egyetemen folyó kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a túlsúlynak és az inzulin-rezisztenciának is lehet ilyen következménye. Innen pedig már csak „egy ugrás” a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri megbetegedések.

 

Eddig úgy tűnt, hogy a nőknek már napi fél pohár, férfiaknak napi egy pohár bor elegendő a zsírmáj kialakulásához. Most azonban két svéd professzor arra a következtetésre jutott, hogy egy bizonyos, csekély mennyiségű alkohol nem jelent kockázatot a zsírmáj kialakulása szempontjából. A vizsgálataik során 44 személyt osztottak két csoportra.

 

Az egyik csoport teljes absztinenciát folytatott három hónapig, míg a másik csoportnál engedélyezett volt az alkohol: a nőknél egy, a férfiaknál két pohár vörösbor naponta. A vizsgált időszak előtt és után is korszerű mágneses rezonancia (MR) vizsgálattal mérték a máj zsírtartalmát.

 

Kiderült, hogy amíg ez a csekély mennyiségű vörösbor nem befolyásolja a zsírtartalmat, addig az elhízás és az inzulin-rezisztencia nagyon is. A három hónapos időszak után ugyanis egyetlen „borivónál” sem mutatkozott zsírosabb máj vagy emelkedett máj-transzamináz szint. Sőt, a veszélyes LDL koleszterint szint is 16 %-kal volt alacsonyabb azoknál, akik mértékletesen bort kortyoltak. Ezzel párhuzamosan csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.

 

A zsírmáj májzsugorodáshoz vezethet

 

A megfigyelések szerint tehát a zsírmáj kialakulása sokkal inkább veszélyezteti a jelentős súlyfelesleggel élőket, ami viszont a májzsugorodás (cirózis) előszobája. A zsírmáj egyike azon anyagcsere-betegségeknek, amelyekről bebizonyosodott, hogy az elhízással és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben jelentkeznek.

 

Patkánykísérletekben figyelték meg, hogy a nem mozgó, elhízott állatoknál egyéb rendellenességek mellett az energiatermelő sejtszervecskék (mitokondriumok) működése is meggyengült. Ráadásul mivel alacsony volt a zsírfeldolgozó képességük és abnormális a zsírraktározásuk, idősebb korukban már a májuk is károsodott: májfibrózis alakult ki náluk, ami hosszabb távon májzsugorba torkollhat. Az sokat mozgó, élénk, normál súlyú patkányok mája viszont életük végéig egészséges maradt.

 

A súlycsökkenés egészséghez vezet

 

Az elhízás és a máj károsodásának összefüggése csak egy azon kockázatok közül, amelyek a túlsúlyosokat fenyegetik. Éppen ezért nem csak esztétikai, de döntő részben egészségügyi kérdés is a normális testsúly és testösszetétel elérése. - elemzi a helyzetet dr. Babai László életmód orvos.

 

Az elhízottaknál azonban különösen körültekintőnek kell lenni a megfelelő fogyás-program kidolgozásakor, hiszen a házilagos, drasztikus kúrák a legjobb esetben is csak jojó-effektust eredményeznek, de akár súlyos egészségkárosodást is okozhatnak. Éppen ezért ilyen esetekben feltétlenül szakemberhez, dietetikushoz kell fordulni a megfelelő, hosszú távú eredmény eléréséért. A felmérésekre épülő tanácsadásnak éppúgy része kell, hogy legyen a személyre szabott táplálkozás, mint a mozgásprogram - a kockázatok és célok pontos mérlegelésével.


Forrás: Napidoktor.hu