A bámulatos formákat és villámgyors súlyvesztést ígérő diéták legtöbbször csak rövid időre válnak be, ha egyáltalán működnek.

5 diéta, ami többet árt, mint használ

2012-04-17

Egyél amennyit akarsz és nézd, ahogy szinte leolvadnak rólad a kilók - ehhez hasonló ígéretekkel hívogatják a ”csodadiéták” gyanútlan áldozataikat.


A bámulatos formákat és villámgyors súlyvesztést ígérő diéták legtöbbször csak rövid időre válnak be (ha egyáltalán működnek). A sanyargató vagy csupán egy alapanyagra fókuszáló étrendek leadott feleslege a kúra végeztével ráadásul vissza is mászik a szenvedő alanyra.

 

A sikeres diétáknál tehát két fő motívumot kell alapul vegyünk: adjuk meg szervezetünknek, ami kell az egészséges működéséhez és ha fogyni is szeretnénk, akkor együnk kevesebb kalóriát, mint amennyit elégetünk. Vegyük sorra a legrosszabb és legkárosabb diéta típusokat, amelyek mostanság a köztudatban élnek:

 

Egy alapanyagra fókuszáló diéták

 

Testünk normális működéséhez szükségünk van olyan változatos étrendre, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Az olyan hosszú távon végzett diéták, amelyek során egy bizonyos ételt ehetünk több napig legyengítik szervezetünket. Csupán akaraterőnkön múlik, hogy meddig vagyunk képesek magunkba tömni az egyízű, unalmas étkeket. Ráadásul miután már rosszullétig sanyargattuk magunkat a változatlan alapanyagokkal, egy kisebb botlás következtével kétszer olyan gyorsan csúsznak vissza ránk a leadott kilók.

 

Hosszú távú tisztító kúrák

 

A méregtelenítés egyik lényege, az addig lustácska emésztésünk felgyorsítása. Rosszul végzett, intenzív tisztító kúrák alatt ahelyett, hogy segítenénk méregtelenítő szervünk, májunk működését, még ártunk is magunknak. Ha nem pótoljuk a kihajtott vitaminokat és ásványi anyagokat, akár súlyos egészségromlást is előidézhetünk. Nem szükséges méregdrága pirulákkal pótolnunk a szükséges tápanyagokat, alakítsuk inkább úgy diétánkat, hogy egyszerű, könnyen hozzáférhető tápanyagokból hozzájuthassunk a létszükségleteinkhez.

 

Egzotikus alapanyagot, tudományosan hangzó hozzávalókat tartalmazó diéták

 

A távoli tájakról érkező csodanövények mágikus hatásának sokszor csak különleges hangzásuk és a velük kapcsolatban hiányzó általános ismereteink miatt könnyen bedőlünk. Természetesen léteznek olyan hozzávalók, amelyek segítik az ideális súly és egészségi állapot elérését, de sok termék csupán a jól felépített reklámkampánynak köszönhetően mozog a köztudatban. Érdemes olyan természetes alapanyagokat választani diétánkhoz, amely az élőhelyünkhöz közel található.

 

Más kultúrák és vallások böjtjei kúraként használva

 

Az étel élvezetének megvonása egy tőlünk viszonylag távol álló, tetszetős vallási tortúra miatt egyáltalán nem használ. A divathóbortként kipróbált böjtök alatt testünket dehidratáljuk, vesztünk izom és zsírrétegünkből, viszont a koplaló életmód végeztél leginkább csak zsírt szedünk vissza magunkra. Nem érdemes tehát magunkra erőltetni valamit, ami a kúra végeztével többet árt, mint amennyit használ.

 

A ”mindenkinél bevált diéták”

 

A 90-60-90-es alakú lányokkal és jóképű, szálkás felsőtestű férfiakkal hirdetett, mindenkinek csodálatos külsőt ígérő csodaszerek, azért mégsem mindenkinél válnak be. A test működése, az emésztés egyénenként változik. Az, hogy közeli ismerősünknek bevált egy agyonreklámozott csodaszer, még nem garancia arra, hogy nálunk is hasonló eredmények jelentkeznek a kúra végén. Érdemes kikérni egy táplálkozás specialista segítségét otthoni diéták és bármely csodaszer fokozott használata előtt.

 

Forrás: Napidoktor.hu