Dietetika, wellness, táplálkozási tanácsadás, diéta, fogyókúra, egészséges életmód

Melyik a legjobb diéta? Csakis tőled függ! A temérdek fogyókúra közül válaszd a hozzád illőt!

2010-06-17

Ha tudod, hogy fogynod kell, és el is határoztad magad, akkor az első csatát már megnyerted. De itt van még egy nehéz feladat: választanod kell a fogyókúrák végeláthatatlan sorából.

De hogyan válasszunk? A szakemberek két kulcsfontosságú lépésre hívják fel a fogyni vágyók figyelmét: Ismerd önmagad! Gondold át, hogy mi az, amihez hosszú távon is lesz kitartásod! Válaszd ki azt a diétát, ami a legjobban illik hozzád! Vesd el azokat, amelyek túl gyorsan elérhető eredményt ígérnek!


Diéta és önismeret

 

Ahhoz, hogy kiválasszuk a hozzánk illő diétát, önismeretre van szükségünk” –mondja Amy Jamieson-Petonic, okleveles dietetikus, aki a Clevelandi Egyetem wellness-képzését irányítja, valamint az Amerikai Dietetikus Szövetség szóvivője. „Te milyen vagy? Szívesebben csetelsz, vagy inkább a személyes találkozókat szereted?”- kérdezte.

 

Fogyókúra személyre szabva

 

Jamieson-Petonic szerint el kell dönteni, hogy van-e elég akaraterőnk ahhoz, hogy otthon, egyedül adjuk le a kilókat, vagy jobb, ha valaki „felügyeli” a fogyókúránkat. ”Gondold végig és elemezd, hogy hogyan étkezel most” – tanácsolja Judy Rodriguez, az Észak-Floridai Egyetem táplálkozástani professzora. Ő a „The Diet Selector” (A nagy diétaválasztó) című könyv szerzője, amiben a fogyókúrákat különböző szempontok alapján értékeli. „Mindannyian más-más ételeket szeretünk, más az életvitelünk, ezért ha egy nem hozzánk illő diétát próbálunk magunkra erőltetni, annak valószínűleg csak rövidtávon lesz eredménye”- figyelmeztet Rodriguez.

 

„Ha már tudod, hogy milyen szempontok alapján válassz fogyókúrát, vizsgáld meg azokat, amelyek illenek hozzád, és győződj meg arról, hogy ezek tudományos alapokon nyugszanak” – ajánlja Suzanne Farrell, aki szerint ezekre a kérdésekre keressünk választ a diéták vizsgálatánál:
Változatos étrendet biztosít?  Sok rostban gazdag élelmiszert tartalmaz? Arra tanít, hogy a telített zsírsavak helyett inkább a telítetlen zsírsavakat válasszuk?   Megismertet a „jótékony” zsírokkal, mint például az olívaolaj?

Ezen kívül a jó diéta kihangsúlyozza a sport és a rendszeres étkezés fontosságát.

 

Kerüljük a gyors fogyást ígérő módszereket!

 

Ne dőljünk be azoknak a fogyókúráknak, amelyek gyors fogyást ígérnek. A testsúlycsökkenés ne legyen nagyobb hetente 1 kg-nál!” – figyelmeztet a szakember.

A dietetikus azokkal a diétákkal kapcsolatban is szkeptikus, amik azt állítják, hogy nem szükséges a testmozgás. A fogyás egyfajta életmód-változást követel, és ahhoz, hogy meg is tartsuk az eredményét, folyamatosan figyelnünk kell a megfelelő táplálkozásra, és mozgásra.
Óvakodjunk az olyan diétáktól, amelyek egy élelmiszert, vagy élelmiszer-csoportot teljesen kihagynak. Bármilyen fogyókúrát is választunk, változtatnunk kell az étkezési szokásainkon, és be kell iktatnunk a rendszeres testmozgást. Elemeznünk kell étkezési szokásainkat, és egészségesebbé kell tenni étrendünket” – összegez Farrell. „Egyszerűen cseréljük le kedvenc fánkunkat alacsony zsírtartalmú kekszre. Egy-két hét után változtassunk megint valami apróságon. A folyamatos önfejlesztés egy nagyszerű dolog. Ezután fogjunk hozzá a testmozgáshoz. Lépésszámlálóval kövessük, hogy mennyit sétáltunk egy nap, és folyamatosan növeljük a távot.”

 

A szakemberek egyetértenek abban, hogy minél lassabban fogyunk, annál kisebb az esélye, hogy a leadott kilók visszatérnek.

 

Forrás: Medipress www.medipress.hu