Az RDA alapján meghatározott mennyiség 100-200 NE, gyermekeknek, időseknek 400 - 800 NE, terhesség és szoptatás ideje alatt a nőknek 800-1000 NE fogyasztása ajánlott.

A D-vitamin fontosabb, mint hittük. Véd az elhízás és a daganatok ellen is

2012-05-28

Becslések szerint a Föld északi féltekéjén élők legalább 40-50%-a D-vitamin-hiányban szenved, különösen a téli hónapokban. A D-vitamin évszaki ingadozásának komoly egészségügyi hatása van, hiánya pedig nem csak a csontok épségét veszélyezteti. A következőkben ezért összegyűjtöttük, milyen betegségek ellen nyújt védelmet a D-vitamin.


Vitamin is, hormon is

 

A D-vitaminról valóban a legtöbb információ a csontritkulás megelőzésében betöltött szerepét hangsúlyozza. Tévedés lenne azonban azt gondolnunk, hogy egyedül a csontanyagcserében van meghatározó szerepe – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa.

 

Az utóbbi évek intenzív kutatásai igazolták, hogy a korábban „csak vitaminnak” gondolt biológiailag aktív anyag lényegében hormonként viselkedik szervezetünkben. Ez nem meglepő, hiszen a D-vitamin szerkezete nagy mértékben hasonló a szteroid hormonokhoz (pl. mellékvese hormonjaihoz, a nemi hormonokhoz), amelyek közül többet gyógyszerként használunk már évtizedek óta. Ilyenek pl. az immunológiai és gyulladásos, ízületi betegségekben ma is használt bizonyos készítmények.

A sokrétű kutatás  bizonyította, hogy a D-vitamin több szervünkre, ill. szervrendszerünkre hat, és szintjének meghatározása, a hiányzó hormon pótlása meghatározó fontosságú.

 

Nélkülözhetetlen elem

 

A D-vitamin az emberi testben számos szervünkre van hatással.

 

  • A csontrendszer számára azért fontos, mert a D vitamin szabályozza a kalciumfelvételt a belekben, de megakadályozza, hogy a vizelettel túl sok kalcium ürüljön. Érthető, hogy a vitaminhiány a csontritkulás rizikóját növeli.
  • Javítja a pajzsmirigy működését, csökkenti a  gyulladásos  folyamatot. Az autoimmun pajzsmirigy betegségekben a D-vitamin-szint általában alacsonyabb és ezért pótlása előnyös.
  • Az izomzatra gyakorolt hatása abban rejlik, hogy segíti az izmok összehúzódását, az idegrendszer és az izmok közötti koordinációt, csökkenti ezáltal az elesés kockázatát,  tehát így csökken a csonttörés veszélye is. Fontos megfigyelés az is, hogy az éjszakai  fájdalmas izomösszehúzódását is jelentősen mérsékli.
  • Az immunrendszerre gyakorolt hatása bizonyította, a gyulladásos, reumatikus betegségekben szenvedők többségénél kimutatható a D-vitamin hiánya.
  • Az elhízottakban a D-vitamin-szint meglepő módon alacsony. Az elhízással foglalkozó ún. obezitológiai kutatások bizonyították, hogy a D-vitamin-hiány fontos az elhízás kialakulásában és a megfelelő fogyókúrákban.
  • A szív- érrendszeri megbetegedések esetén is gyakran kimutatható a D-vitamin hiánya, melynek következtében gyakrabban jelentkeznek krónikus szív- és érrendszeri betegségek. A halálozási arány is magasabb, mint egyébként. A D-vitamin kihat az érrendszer belső falának sejtjeire, az erek izomzatára, a vérzsírra és a megfelelő mértékű véralvadásra. A megfelelő D-vitamin-szint ezért védelmet nyújt a trombózis, szívinfarktus és gutaütés ellen.
  • Rákos megbetegedések is összefüggést mutatnak a krónikus D-vitamin-hiánnyal. A végbélrákban, prosztatarákban, méhrákban, hasnyálmirigyrákban és legfontosabbként a tüdőrákban lényegesen alacsonyabb a D-vitamin-szint.
  • Az idegrendszer és az agy működését is befolyásolja, gátolja a súlyos D-vitamin-hiány. Az Alzheimer-kórosokban a D-vitamin pótlásával kedvező eredményeket  tapasztaltak.


D-vitamin hiányában fellépő leggyakoribb tünetek:

•    Gyermekeknél angolkór (rachitis)

•    Felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás, csontok deformálódása, rugalmatlansága, törése

•    Daganatos betegségek kialakulásának vagy kiújulásának esélyét növelheti (egyes vizsgálatok szerint akár 60%-kal is)

•    Fogak állapotának nagymértékű romlása (fogszuvasodás)

•    Pajzsmirigygyulladás

•    Izomgörcsök

•    Fáradtság, levertség

•    Haj fokozott hullása

•    Ízületi gyulladás

•    Hátfájás

 

A hiánybetegség veszélye azoknál a legnagyobb, akik kimozdulni képtelenek (csecsemők, öregek, betegek), illetve várandósoknál és azoknál a nőknél, akik az egész testüket elfedő ruhát hordanak.

 

Napi szükséges mennyiség

 

Az RDA alapján meghatározott mennyiség 100-200 NE, gyermekeknek, időseknek 400 - 800 NE, terhesség és szoptatás ideje alatt a nőknek 800-1000 NE fogyasztása ajánlott.

Az újabb kutatási eredmények alapján a legtöbb szakértő, így a dietetikus is napi 1000-2000 NE mennyiség bevitelét tartja szükségesnek egy átlagos felnőtt részére. A D-vitamin-túladagolás 10 000 NE, vagy ennél több huzamos szedésével fordulhat csak elő, bár ilyen mértékű D-vitamin-készítmény Magyarországon nem kapható.

 

A D-vitamin-szükségletet befolyásolja az életkor, vagyis a csontosodási folyamatok, így a gyermekeknek és a kamaszkorúaknak 10 µg D-vitamin napi fogyasztása ajánlott. A kimozdulni képtelenek, továbbá várandósok, szoptatós anyák, és idősek számára is a napi 10 µg bevitelét ajánlják.

 

A hiányállapot megelőzését segíthetjük, ha táplálkozásunkban is ügyelünk a magas D-vitamin-tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztására. Természetes forrásai a halmáj olajok, halak (tonhal, szardínia, lazac, hering, makréla), máj, virágpor, méz, méhpempő, tojássárgája, tej és tejtermékek (vaj, tejszín, margarin), csiperkegomba, zabpehely, búzacsíra, élesztő.

 

Forrás: Szimpatika.hu

 

 

Amennyiben a táplálkozással nem sikerül megfelelő mennyiségű D-vitamint a szervezetünkbe juttatni, akkor igen hatásosak lehetnek a bevitelt pótló étrendkiegészítők, így például a Nutra Pharma kimagasló minőségű és nagy tisztaságú D-vitaminkészítményei, melyek egy kapszulával fedezik az átlagos napi igényt, és a vegetáriánusok számára kifejlesztett formában is elérhetők:
D-vitamin étrendkiegészítő termékek