Becslések szerint a Föld északi féltekéjén élők legalább 40-50%-a D-vitamin-hiányban szenved, különösen a téli hónapokban. A D-vitamin évszaki ingadozásának komoly egészségügyi hatása van, hiánya pedig nem csak a csontok épségét veszélyezteti. A következőkben ezért összegyűjtöttük, milyen betegségek ellen nyújt védelmet a D-vitamin.
A D-vitaminról valóban a legtöbb információ a csontritkulás megelőzésében betöltött szerepét hangsúlyozza. Tévedés lenne azonban azt gondolnunk, hogy egyedül a csontanyagcserében van meghatározó szerepe – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa.
Az utóbbi évek intenzív kutatásai igazolták, hogy a korábban „csak vitaminnak” gondolt biológiailag aktív anyag lényegében hormonként viselkedik szervezetünkben. Ez nem meglepő, hiszen a D-vitamin szerkezete nagy mértékben hasonló a szteroid hormonokhoz (pl. mellékvese hormonjaihoz, a nemi hormonokhoz), amelyek közül többet gyógyszerként használunk már évtizedek óta. Ilyenek pl. az immunológiai és gyulladásos, ízületi betegségekben ma is használt bizonyos készítmények.
A sokrétű kutatás bizonyította, hogy a D-vitamin több szervünkre, ill. szervrendszerünkre hat, és szintjének meghatározása, a hiányzó hormon pótlása meghatározó fontosságú.
A D-vitamin az emberi testben számos szervünkre van hatással.
• Gyermekeknél angolkór (rachitis)
• Felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás, csontok deformálódása, rugalmatlansága, törése
• Daganatos betegségek kialakulásának vagy kiújulásának esélyét növelheti (egyes vizsgálatok szerint akár 60%-kal is)
• Fogak állapotának nagymértékű romlása (fogszuvasodás)
• Pajzsmirigygyulladás
• Izomgörcsök
• Fáradtság, levertség
• Haj fokozott hullása
• Ízületi gyulladás
• Hátfájás
A hiánybetegség veszélye azoknál a legnagyobb, akik kimozdulni képtelenek (csecsemők, öregek, betegek), illetve várandósoknál és azoknál a nőknél, akik az egész testüket elfedő ruhát hordanak.
Az RDA alapján meghatározott mennyiség 100-200 NE, gyermekeknek, időseknek 400 - 800 NE, terhesség és szoptatás ideje alatt a nőknek 800-1000 NE fogyasztása ajánlott.
Az újabb kutatási eredmények alapján a legtöbb szakértő, így a dietetikus is napi 1000-2000 NE mennyiség bevitelét tartja szükségesnek egy átlagos felnőtt részére. A D-vitamin-túladagolás 10 000 NE, vagy ennél több huzamos szedésével fordulhat csak elő, bár ilyen mértékű D-vitamin-készítmény Magyarországon nem kapható.
A D-vitamin-szükségletet befolyásolja az életkor, vagyis a csontosodási folyamatok, így a gyermekeknek és a kamaszkorúaknak 10 µg D-vitamin napi fogyasztása ajánlott. A kimozdulni képtelenek, továbbá várandósok, szoptatós anyák, és idősek számára is a napi 10 µg bevitelét ajánlják.
A hiányállapot megelőzését segíthetjük, ha táplálkozásunkban is ügyelünk a magas D-vitamin-tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztására. Természetes forrásai a halmáj olajok, halak (tonhal, szardínia, lazac, hering, makréla), máj, virágpor, méz, méhpempő, tojássárgája, tej és tejtermékek (vaj, tejszín, margarin), csiperkegomba, zabpehely, búzacsíra, élesztő.
Forrás: Szimpatika.hu
Amennyiben a táplálkozással nem sikerül megfelelő mennyiségű D-vitamint a szervezetünkbe juttatni, akkor igen hatásosak lehetnek a bevitelt pótló étrendkiegészítők, így például a Nutra Pharma kimagasló minőségű és nagy tisztaságú D-vitaminkészítményei, melyek egy kapszulával fedezik az átlagos napi igényt, és a vegetáriánusok számára kifejlesztett formában is elérhetők:
D-vitamin étrendkiegészítő termékek