A dietetikus, táplálkozási tanácsadó ajánlása szerint, legalább napi fél liter tej fogyasztása mindenkinek ajánlott lenne.

A leggyakoribb tévhitek a tejről

2010-05-12

69 liter tejet fogyasztunk egy évben, s bár ezzel a mennyiséggel megelőzzük az osztrákokat, a franciákat és a hollandokat is, ám messze elmaradunk az írek és a finnek mögött, akik a kétszer annyi tejet isznak, mint a magyarok. A számok tehát azt mutatják, hogy egyik alapélelmünk a tej, ám számos tévhit is társul hozzá.


Az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) dietetikusa Miháldy Kinga szerint a táplálkozástudomány egyértelmű álláspontja az, hogy a tejre minden korosztálynak szüksége van. Proteint, kálciumot, D-vitamint és más, egészségre jótékony hatású anyagot tartalmaz a fehér ital, amit csak azoknak nem javallott inni, akik allergiásak a tejfehérjére, vagy tejcukor érzékenyek. Ilyen esetben a bélben levő, cukorbontó enzimek hiányoznak: ez azonban nem tekinthető általános egészségügyi gondnak: azt lehet mondani, hogy az európai lakosság 2-10 százaléka érintett. Ami érdekes, hogy inkább a 30 éves életkor fölött alakul ki, s azt is megfigyelték, hogy aki addig gyakran ivott tejet, annál kisebb az esélye, hogy megjelenik ez a kellemetlen állapot – magyarázza a dietetikus.

 

Tej fogyasztásával, minőségével kapcsolatos tévhitek

 

A tejfogyasztással és a tejek minőségével kapcsolatban jó néhány tévhit él, s ezt az a felmérés is alátámasztja, amelyet a GfK Hungária Piackutató Intézet végzett ez év áprilisában. Ahogy Sánta Zoltán kutatásvezető mondja, valószínűleg ezek a tévhitek is hozzájárultak ahhoz, hogy a hazai tejfogyasztás 3 százalékkal csökkent az elmúlt években.

 

Csak néhány érdekesebb példa a tejjel kapcsolatos kutatásból:

A megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy a tej túl sok kalóriát tartalmaz, holott a zsírtartalom a lefölözés mértékétől függ, és ahogy a Miháldy Kinga mondja, 2 deciliter félzsíros tej elfogyasztásával csupán annyi energiát juttatunk be a szervezetbe, mint ha két nagyobb almát ennénk meg. „A tejnek alacsony a zsírtartalma: a félzsíros italban például másfél százalékos a zsírtartalom, míg például a sovány sajtoké 20-30 százalékos. A tej koleszterintartalma is igen alacsony: 1 deciliter tej mindössze 10 mg, míg – összehasonlításként – egy tojás 200 mg koleszterint tartalmaz” – teszi még hozzá a dietetikus.

 

Azt is sokan gondolják tévesen, hogy a pasztőrözés kiöli a tejből a fontos tápanyagokat és az a tévhit is masszívan tartja magát, hogy a bolti tejet vízzel hígítják. A két állítással kapcsolatban a dietetikus a következőkre hívja fel a figyelmet: a hőkezelés során a tejből csupán a tápanyagok tíz százaléka vész el, de a vitamin- és ásványi-anyag tartalma szinte változatlan marad. „A vízzel való hígítás pedig tilos, hiszen a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezései alapján csak arra a termékre írható rá, hogy tejet tartalmaz, amiben kizárólag ez az ital található.

Az is érdekes tanulsága a felmérésnek, hogy az emberek zöme azt gondolja, a házi tej egészségesebb annál, mint amit a boltban kapható.  A tény viszont ezzel szemben az, hogy a kimért, házi tej egészségre káros mikroorganizmusokat is tartalmazhat – például a tbc baktériumát –, de persze sok múlik a higiénés körülményeken. Mivel a tej kinyerési körülményeit általában nem ismerjük, a hőkezelt tej biztonságosabb” – véli az OÉTI szakembere.

 

A dobozos tejjel összefüggésben is igen sok a félreértés, amit talán az is erősít, hogy „tartós” jelzővel illetik ezt a típusú tejet. Ezért hihetik még mindig sokan, hogy UHT tej - ultra magas hőfokon történő hőkezelést, vagyis ultrapasztőrözést jelent a rövidítés – jóval több nem természetes anyagot, azaz „E”-t és tartósítószert tartalmaz, mint a friss tej. Ezzel szemben a tény az, hogy az UHT tejben semmilyen adalékanyag, vagy tartósítószer nincs: az ital azért áll el hosszú ideig, mert a hőkezelés minden baktériumot megöl, a hatrétegű kartondoboz pedig megakadályozza a fénnyel és a levegővel való érintkezést.

 

Ma a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 84 százaléka iszik legalább heti egy alkalommal tejet, de majdnem minden második ember mindennapi itala a tej. Főleg a nők, a szellemi munkát végzők és a gyermekes háztartásban élők tartoznak a sűrűn ivó közé. Az alkalmi tejfogyasztók általában 45 év felettiek, pedig a dietetikus, táplálkozási szakember ajánlása szerint, legalább napi fél liter fehér ital fogyasztása mindenkinek ajánlott lenne.

 

Forrás: Medizona.hu