Kialakulás szempontjából a tejcukor-érzékenység lehet elsődleges (veleszületett) vagy másodlagos.

Az a fránya tejcukor!

2012-05-14

Sokan csupán ennyit tudnak a laktóz-intoleranciáról, más néven a tejcukor-érzékenységről, amely ma Magyarországon a 25 év feletti lakosság 25-30 százalékát érinti.


A laktóz, vagyis tejcukor egy két gyűrűből álló cukor, amely természetes forrásként legnagyobb mennyiségben a tejben található meg. Ezt a vékonybél hámjában normális esetben megtalálható laktáz enzim felszívódás közben szőlőcukorra és galaktózra bontja. Ám előfordulhat, hogy ez az enzim idővel elveszíti aktivitását - esetleg eleve hiányzik -, és így laktóztartalmú élelmiszer fogyasztása után a laktóz a bélcsatornában marad, különböző panaszokat okozva.

Elsősorban gyomor-bél rendszeri tünetek, azaz haspuffadás, hasi fájdalom, görcs, hasmenés, rossz közérzet jelentkezik, már egy órával azután, hogy az érintett elfogyaszt 2-3 deciliter tejet.

 

Miért?

 

A laktáz enzim aktivitásának megszűnése tulajdonképpen természetes jelenség: hiszen a tej, vagyis a tejcukor csupán az élet korai szakaszán életbevágóan fontos tápanyag a számunkra. Később nincs elengedhetetlenül szükségünk a rá. Nem véletlen, hogy a kutatók szerint a népek között mintegy 8-12 ezer évvel ezelőtt történt foglalkozás szerinti elkülönülés befolyásolhatta a tejcukor-érzékenység kialakulását.

 

Azoknál a - főleg északi - népeknél, amelyek állattenyésztéssel foglalkoztak, a tej része maradt a felnőttek étrendjének, így a tejcukrot bontó enzim aktivitása a gyermekkoron túl is fennmaradt. Azoknál a népeknél azonban, amelyeknél a földművelés vált meghatározó megélhetési forrássá, a csecsemő- és kisgyermekkor után nem volt jellemző a tej fogyasztása.

Ezért van az, hogy míg az északi népeknél ritka, addig a mediterrán, afrikai és ázsiai országokban lényegesen gyakoribb a laktóz-intolerancia előfordulása.

 

Kialakulás: előbb vagy utóbb

 

A kialakulás szempontjából a tejcukor-érzékenység lehet elsődleges (veleszületett) vagy másodlagos.

A veleszületett laktózintolerancia egyik fajtája az újszülöttkori forma. Ekkor a csecsemő az anyatejet sem képes megemészteni. Nagyon fontos, hogy ezt idejében felismerjük, különben a betegség fejlődési rendellenességhez is vezethet. Figyelmeztető jel lehet, ha a picinek - jellemzően étkezés után - nagyon élénk a bélmozgása, ha rendszeresen hasmenése van. Ekkor anyatej helyett speciális tápszerrel kell pótolni a megfelelő tápanyagokat.

Az is előfordulhat, hogy a veleszületett laktóz-érzékenység nem csecsemőkorban, hanem később jön elő: szinte bármilyen életkorban jelentkezhet.

 

A laktózérzékenység másik fajtája a másodlagos laktázhiány, ami általában a vékonybél nyálkahártyájának sérülése miatt következik be (a háttérben állhat bélbetegség, de bizonyos gyógyszerek, például szteroidok szedése vagy heveny hasmenés is okozhatja). Ez tehát nem genetikai eredetű, és az alapbetegség elmúltával a tejcukor emésztésének képessége a vékonybél-hámréteg károsodásának mértékétől függően visszatérhet.

 

A diagnózis

 

A gasztroenterológus alapvetően háromféle módon igazolhatja a tejcukor-érzékenységet.

Az első és legkézenfekvőbb módszer, hogy a pácienssel tejet itatnak, majd megfigyelik az esetleges tüneteket.

A második módszer a kilégzéses hidrogén-teszt. Ennek az az alapja, hogy a fel nem szívódott szénhidrátokból - így a laktózból is - a bélbaktériumok hidrogént állítanak elő, ami a vérben is megjelenik, és amit ki is lélegzünk. Laktózterhelés mellett figyelve a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát, megállapítható a laktózfelszívódás elégtelensége.

A harmadik módszer nem túl kellemes: gyomor-, illetve béltükrözés során szövettani mintát vesznek, amelyet mikroszkópos vizsgálatnak vetnek alá. Ebből a mintából kimutatható a laktáz enzim, és a mennyisége is megmérhető.

 

Együtt élni vele

 

A laktázhiány vagy laktózérzékenység egy enzimhiányos állapot. Többnyire nem múlik el, de együtt lehet élni vele. Megfelelő étrendi szabályok betartásával nem befolyásolja az élettartamot és ma már az életminőséget sem. A laktáz enzim pótolható, ezért az egyébként tápláló és méltán népszerű tejtermékekről sem kell lemondani.

Fontos tudni, hogy egyes gyógyszereknél technológiai okokból laktózt alkalmaznak. Szerencsére a gyógyszerek dobozára ma már kötelező feltűnően ráírni, hogy laktózt tartalmaznak. Az élelmiszereknél jellemzően a laktózmentességet tüntetik fel.

 

Miben lehet még tejcukor?

 

  • Péksütemények,
  • Húskészítmények
  • Levesporok, konzervek
  • Tejszínes sütemények
  • Egyéb, például: krémlikőrök, édesítőszerek, müzlikeverékek, salátaöntetek

 

A tejcukor-érzékenység nem tejallergia!

 

A tejallergia, pontosabban a tehéntej-allergia egy betegség. Jellemzően csecsemőkorban jelenik meg, amikor a baba táplálásában az anyatej mellett vagy helyett a tehéntej is szerepet kap. Ekkor a szervezet ellenálló képessége még éretlen ahhoz, hogy feldolgozza az idegen fehérjéket, amelyek a bélfalon átjutva különböző reakciókat indítanak el, és végül allergiás tüneteket okoznak. Az allergiát a kicsik túlnyomó többsége hároméves korára kinövi.

 

Forrás: Napidoktor.hu