A svédek és a finnek fogyasztják Európában a legkevesebb húst, és ezekben az országokban fordul elő a legritkábban gyomorrák.

Az északi népek kiemelkedő egészségének titka

2012-07-16

Európa népei közül a finnek, norvégok és svédek közt a legritkább a gyomorrák, és 30 százalékkal kevesebb ember betegszik meg a túltápláltság következményeként. De be is fektetnek az egészségbe, már az iskolában tanítják az egészséges életmód alapjait. A svéd fiatalok többet mozognak, kevesebbet dohányoznak, sőt kevesebb alkoholt isznak, mint a magyarok. Európai összehasonlító adatok szerint sokkal több zöldséget, tejterméket és lényegesen kevesebb húst fogyasztanak, mint más országok lakói.


Szeretik a tejtermékeket, a joghurtot, kefirt, túrót, és az otthon is elkészíthető aludttejet. Az aludttej sok kalciumot és fehérjét tartalmaz, zsírszegény, könnyen emészthető, mivel emésztést segítő baktériumokban gazdag. Ráadásul olcsó.

 

Ősszel nemzeti sportjuknak hódolnak: az egész család kimegy az erdőbe bogyót szedni. Áfonyát, kökényt, csipkebogyót, mindent, ami ehető. Ezek a kis piros vagy kék gömböcskék nagyon gazdagok antioxidánsokban, amik megkötik a szabadgyököket, és ezzel megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket. Kökény és csipkebogyó nálunk is bőven terem. Szeptember végétől a fagyokig lehet szedni. De tavasszal és nyáron erdei szeder és szamóca is gyűjthető. A gyűjtögetés jó sok mozgással, hajolgatással jár, ráadásul a friss levegőn. Otthon a bogyókat kis nejlontasakokban lefagyaszthatjuk. Fontos: előtte mossuk meg alaposan a gyümölcsöt!

 

Szeretik a halat: 29 kilót fogyasztanak el fejenként, évente. No persze van is nekik, bőven. Ez a bőséges halfogyasztás ellátja őket elegendő szívvédő omega-3 zsírsavval, A-, D- és B-vitaminnnal, jóddal és ásványi anyagokkal. A kedvencük a hering, minden elképzelhető változatban ott van az asztalukon. De ezen kívül nagyon sok lazacot, folyami rákot és más északi tengeri halat sütnek-főznek és esznek. Mélyhűtött hering nálunk is kapható egész évben. Kapros, zöldfűszeres vagy sherrys mártásban, petrezselymes krumplival gyors és finom vacsora.

 

A svédek és a finnek fogyasztják Európában a legkevesebb húst, és ezekben az északi országokban fordul elő a legritkábban gyomorrák. Sok tanulmány igazolja, hogy a vörös húsok fogyasztása és a rákos megbetegedések közt szignifikáns összefüggés van. Az is tény, hogy a vegetariánusok közt sokkal kevesebb a túlsúlyos.

 

Zabpehelyből a svédek esznek a legtöbbet a világon. Sokat szaunáznak. Márpedig kimutatták, hogy a rendszeresen szaunázók immunrendszere erősebb, szív- és érrendszere stabilabb. Sőt, már heti egy szaunázás jótékony hatású a bőrre: fokozza a vérkeringést, kiegyensúlyozza a bőr sav-bázis köpenyét, növeli a víztartalmát.

 

Forrás: Szimpatika.hu