Azoknak, akik szeretnék elkerülni a PMS tüneteket, talán érdemes lenne megvizsgálniuk az étrendjüket, hogy vajon elegendő tiaminban és riboflavinban gazdag élelmiszert esznek-e naponta.

A B-vitaminban gazdag ételek csökkentik a premenstruációs szindróma kockázatát

2011-04-11

A B-vitaminban gazdag étrendet követő nők esetében kisebb a valószínűsége a premenstruációs szindróma kialakulásának - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

 

 


Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik például spenótban és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrendet követnek 25 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlenségeitől. A táplálék-kiegészítőkből nyert B-vitaminok esetében azonban nem érvényes ugyanez a jótékony hatás.

 

PMS vizsgálat

 

A szakemberek több mint háromezer nő étkezési szokásait vizsgálták meg, akik tíz év alatt három táplálkozási kérdőívet töltöttek ki. Ez idő alatt nagyjából 1050 résztvevőnél jelentkeztek a PMS enyhébb, illetve súlyosabb tünetei, köztük a szorongás, depresszió, ingerlékenység, hasi fájdalom, kimerültség és puffadás. A szakemberek a B-vitaminok közé tartozó tiamin és riboflavin hatásaira koncentráltak a vizsgálat során.

 

Az eredmények azonban nem azt jelentik, hogy kifejezetten ez a két vitamin felelős a PMS kialakulásának megakadályozásáért, hanem például előfordulhat, hogy azok a nők, akik többek szoktak fogyasztani ezekből a vitaminokból, olyan más szokásokkal, illetve sajátosságokkal is rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a tünetek megelőzéséhez.

 

Azoknak, akik szeretnék elkerülni a PMS tüneteket "talán érdemes lenne megvizsgálniuk az étrendjüket, hogy vajon elegendő tiaminban és riboflavinban gazdag élelmiszert esznek-e naponta" - hangsúlyozta Elizabeth Bertone-Johnson, a tanulmány társ-szerzője, a Massachusettsi Egyetem közegészségügyi társprofesszora.

 

Hozzátette: a PMS kockázatának csökkentésére jó alternatíva lehet az étrend átalakítása, főleg a gyakran költséges és mellékhatásokat okozó egyéb kezelési módokkal szemben. Nagyjából két-három kisebb csészényi teljes kiőrlésű gabona, háromnegyed bögrényi száraz bab, vagy 85 gramm vörös hús már fedezi az ajánlott napi tiamin bevitelt - mondta a szakember. Nagyjából egy-vagy két csészényi gabona, vagy 85 grammnyi marhamáj pedig elegendő a riboflavin szükségletek fedezésére.

 

A szakemberek most először vizsgálták meg a premenstruációs szindróma kialakulása és a tápanyagok közötti összefüggéseket - árulta el Ellen Freeman, a philadelphiai Pennsylvania Egyetem szülész-nőgyógyászati és pszichiátriai professzora.

 

Forrás: Webbeteg