A candidát nem lehet véglegesen eltávolítani a szervezetből. Ráadásul kis mennyiségben feltétlenül szükséges az egészséghez is.

Egyre csak hízol, és nem tudod, miért?

2011-12-29

A candida sokkal elterjedtebb és veszélyesebb annál, hogy legyintsünk rá egyet. Rendkívül gyakori a népesség körében, és súlyos betegségek egész sorát okozza. Ki gondolna arra, hogy túlszaporodtak benne a gombák, amikor “csak” allergiás, pattanásos, vagy éppen székrekedésben szenved.


A candida egyik leglátványosabb és legkönnyebben megérthető gonosztette az elhízás. Emberek millióinak ütközik egyre nagyobb nehézségbe a normális testsúly megőrzése, visszanyerése, mert leküzdhetetlen vágyakozást éreznek bizonyos ételek iránt, gyakran tör rájuk kontrollálhatatlan zabálási kényszer; mindezek eredménye a folyamatos csalódás és a megállíthatatlan testsúlynövekedés. Sokan sóvárognak pl. alkohol és mindenféle cukrok, szénhidrátok után. Azzal csak kevesen vannak tisztában, hogy a szervezetükben végbement gomba-túlszaporodás okozza a fenti rémisztő jelenségeket. Még kevesebben tudják, hogy a candidát egyensúlyba lehet hozni, ezáltal visszanyerve a normális testsúlyt és az elvesztett életerőt.

 

A candida nem káros, sőt hasznos is lehet, ha megfelelő arányban van jelen szervezetünkben. Azonban az antibiotikus kezelések, fogamzásgátló tabletták, a szteroid gyógyszerek indokolatlan használata valamint a modern étrend károsító hatásai miatt a legtöbb ember szervezetében kórosan túlszaporodott. Ahogy terjed szervezetünkben a gombás fertőzés, úgy vagyunk egyre inkább képtelenek ellenállni az alkohol, cukor és egyéb szénhidrátok iránt érzett sóvárgásnak. Azt hisszük, hogy mi sóvárgunk, pedig csak a gombáink követelik a nekik járó finom falatokat. Évmilliók óta élünk együtt a gombákkal, ezalatt szert tettek arra a képességre, hogy igényeik szerint módosítsák tudatunkat. Ha a candida megéhezik mi már rohanunk is a hűtőhöz valami jó kis cukros falatért.

 

Mit tehetünk a candida ellen?

 

1. Kiirthatjuk?

 

Nem, a candidát nem lehet véglegesen eltávolítani a szervezetből. Ráadásul kis mennyiségben feltétlenül szükséges az egészséghez is.

 

2. Kezdjünk candida diétát?

 

A candida diéta lényege az, hogy megvonjuk a táplálékát. Nem ehetünk cukrokat (semmilyen formában), liszttel készült termékeket, élesztővel készült termékeket ( bor, kenyér, sajt) stb. A diéta hatására a candida és mi is éhezni kezdünk,  a gomba visszaszorul. Az éhezést persze nem mi bírjuk tovább; amint a diétán lazítunk, a gomba ismét elszaporodik, mert számára még mindig ideálisak a körülmények szervezetünkben. Ez persze nem azt jelenti, hogy vidáman tömhetjük magunkat csokoládéval, mert úgyis mindegy. Mindenképpen törekedni kell az egészséges táplálkozásra (zöldség, gyümölcs, teljes gabona, hüvelyesek).

 

3. Szedjünk gyógyszert?

 

Ha nem akarjuk, hogy a májunk tönkremenjen, inkább ne. Májunkat már amúgy is meggyengítette a candida által folyamatosan termelt alkohol. Hiába nem alkoholizálunk, a gombák által folyamatosan termelt alkoholmennyiség olyan nagy, hogy az a vérből is kimutatható. A gyógyszer abbahagyása után természetesen minden visszazökken a régi kerékvágásba, amennyiben a gombák továbbra is ideális életfeltételeket találnak.

 

4. Teremtsünk szervezetünkben a candida számára barátságtalan környezetet?

 

Talán ez a legjobb megoldás. Ha a gomba nem találja meg a számára ideális létfeltételeket, szaporodása lelassul, szervezetünk képes lesz visszaszorítani. Ennek egyik lehetséges módja, ha  probiotikumokat szedünk. Ezek a baktériumok csak számunkra barátságosak, a gombáknak barátságtalannak számítanak. Tejsavas közeget hoznak létre, melyben a gomba egyszerűen elpusztul. Ihatunk élőflórás joghurtot is, de ez nem a candida kezelésére van kitalálva, a benne lévő élő baktériumok száma nem elegendő ahhoz, hogy a szervezetünkben élősködő akár kilónyi gombát kiszorítsa. Mindenképpen javasolt nagy csíraszámú probiotikumkészítmény legalább néhány hónapon át tartó alkalmazása.

 

Forrás: Szimpatika