Egyél kevesebbet, mozogj többet. Új vizsgálati eredmények alapján a fogyási mantrát most még egy követelménnyel kell kiegészíteni: a megfelelő napszakban egyél. Egészséges étrend kialakítása táplálkozási és dietetikai tanácsadó segítségével.

Az éjszakai eszegetés rosszabb, mint gondolnád

2010-01-22

Egyél kevesebbet, mozogj többet. Új vizsgálati eredmények alapján a fogyási mantrát most még egy követelménnyel kell kiegészíteni: a megfelelő napszakban egyél.
A Northwestern Egyetem kutatói egerekben kimutatták, hogy a nem megfelelő időpontban történő evés – ami emberekben az éjszakai evésnek felel meg – befolyásolja a súlynövekedés mértékét. Eszerint a cirkadián ritmus jelentős hatással van a szervezet energiafelhasználására. Eredményeiket az Obesity című folyóirat közölte és az EurekAlert számolt be róluk.


A táplálkozás időzítése és a testsúly

„Az, hogy hogyan és miért növekszik egy ember testsúlya nagyon bonyolult folyamat, de az nyilvánvaló, hogy nem pusztán a felvett és a leadott kalóriák határozzák meg. Úgy véljük, hogy vannak tényezők, amelyeket a cirkadián ritmus befolyásol. Az étkezés megfelelő időzítése döntő faktor lehet az elhízás gyakoriságának csökkentésében.” – mondta Fred Turek professzor, a  Center for Sleep and Circadian Biology igazgatója, a vizsgálat vezetője.

„Kutatásunk egyik fő motiváló tényezője a váltott műszakban dolgozók helyzete volt, akik gyakran túlsúlyosak. Munkarendjük következtében kénytelenek olyan időpontokban enni, amelyek nem felelnek meg természetes biológiai ritmusuknak. A mostani kísérlet csak az első az ilyen dolgozókkal kapcsolatos vizsgálatok sorában.” – tájékoztatott Deanna M. Arble, a közlemény első szerzője.

A hat hétig tartó kísérlet során két csoportra osztották az egereket. Mindkét csoport ugyanazon a nagy zsírtartalmú étrenden élt, amelyből kedvük szerinti mennyiséget fogyasztottak, azonban az egyik egércsoport csak nappal, a másik csak éjjel ehetett, 12 órán át. (Az egerek éjszakai állatok, tehát számukra az éjszakai evés a természetes.) Az éjszaka, vagyis a számukra normális időben étkező állatok súlya 20 százalékkal gyarapodott, a nappal étkező állatoké viszont sokkal nagyobb mértékben, 48 százalékkal. Annak ellenére így volt ez, hogy a két csoport kalóriabevitel és fizikai aktivitás tekintetében nem különbözött egymástól.

 

Táplálkozás - Energiafelhasználás - Cirkadián ritmus

Régóta ismert, hogy biológiai óránk, a cirkadián ritmus – amely függ a sötétség-világosság váltakozásától – határozza meg, hogy mikor alszunk, mikor eszünk, mennyire vagyunk aktívak. A jelen vizsgálat azt igazolta, hogy energiafelhasználásunkat is nagy mértékben a cirkadián ritmus határozza meg. A kutatók a következőkben e hatás molekuláris mechanizmusait igyekeznek majd feltárni.

 

Forrás: Dr. Weisz Júlia, Medicalonline