Mandulaműtét után a csípős és kemény ételek mindenképpen kerülendők!

Mit ehetünk mandulaműtét után?

2012-05-07

A csípős és kemény ételek mindenképpen kerülendők

 

Manduláink fontos védelmet nyújtanak a levegőből, illetve a táplálékból érkező kórokozók ellen. Amikor viszont krónikusan begyulladnak, folyamatos fájdalmat és egyéb szövődményes problémákat okoznak, előfordul, hogy ki kell venni őket.


Ugyan nem beszélhetünk komoly műtétről, az utána következő napokban bizony elég intenzív fájdalom várható a torokban, ami megnehezíti az evést. Különösen gyermekeknél fontos, hogy e nehéz napokban is tudjunk számukra tápláló, de kímélő ételeket, italokat kínálni.

 

Megfelelő folyadékpótlás

 

A műtét utáni ébredés óráiban kizárólag vizet, vagy híg teát igyon az érintett. A kórházban ilyenkor néha infúzióval is biztosítják a megfelelő folyadék ellátottságot és kívülről jégzselés pakolással hűsítik a torkot. A savasabb citrusgyümölcs-, illetve paradicsomlé ebben az időszakban abszolút ellenjavallt, melyre a diétás tanácsadás során is figyelnek.

Sokan számolnak be arról, hogy "olyan, mintha tűz égetné a torkukat". Ennek a csillapítására sok folyadék szükséges. Gyakori kívánság ilyenkor a fagylalt, a hideg, hűsítő hatású ételek.

 

Fagylalt vagy nem fagylalt?

 

Igaz ugyan, hogy a hűvös ételek képzeletünkben csillapíthatják az égő érzést, de a fagylalt mégsem a legjobb választás a műtét utáni napokban. A benne lévő tejtermék serkentheti a nyákképződést a torokban, ami tovább nehezítheti az amúgy is nehéz nyelést. A szélsőségesen hideg ital vagy étel pedig hátráltatja a sebgyógyulást.

 

Zöldséglevek

 

Tápanyagokban gazdag és kímélő alternatívát nyújthatnak a zöldséglevek. Legjobb persze, ha otthon készítjük őket, de léteznek jó minőségű bolti változatok is. A sárgarépalé például kellemesen édes. Almával keverve még finomabb, és akár "elrejthetünk" benne néhány csepp árnika- vagy körömvirág tinktúrát is, mindkettő elősegíti a sebgyógyulást és a fájdalomcsillapítást. Betegünk ízléséhez személyre szabva egyéb kombinációkat is keverhetünk, pl. angolzeller körtével, vagy nyári szezonban dinnye-uborka turmix.

 

Első szilárd ételek

 

Egyéni érzékenységtől függően, a műtét után egy-két nappal elkezdhet a beteg szilárd táplálékot fogyasztani. Fontos odafigyelni az étel hőmérsékletére, mert a torokban nyílt sebek vannak, amitől az sokkal érzékenyebb a hőre, tehát a megszokottnál langyosabban kínáljuk az ételeket.

A híg levesek puhára főtt zöldséggel, vagy a krémlevesek, a főzelékek, pl. tök- vagy burgonyafőzelék, mind jó választások lehetnek az első napokra.

 

Mire vigyázzunk?

 

A csípős fűszereknek - beleértve a gyömbért, a tormát, a borsot, az erős paprika - közelébe ne menjünk a műtét utáni érzékeny torokkal! A száraz, kemény héjú kenyerek, kekszek, chipsek, olajos magvak is kerülendők, mert könnyen felsérthetik a félig gyógyult sebet.

 

Forrás: HáziPatika.com