A legtöbb esetben nem sokat érnek ezek a fogyókúrás szerek a teljes életmódváltás nélkül.

Óvatosan a fogyókúrás szerekkel!

2012-04-30

Valódi hatékonyságuk nem bizonyított

 

Sokszor reklámozzák a fogyókúrás étrend-kiegészítőket azzal, hogy kiváló zsírégető hatásúak és elveszik az étvágyat. Egy táplálkozástudományi szakember azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a hangzatos szavak mögött meglehetősen kevés a bizonyíték.


Több száz tabletta mögött álló kutatási eredményt elemzett Melinda Manore, az Oregon Állami Egyetem professzora. Egyik készítményt sem találta "csodaszernek", amikkel jelentős fogyást lehetne elérni, sőt jó pár kimondottan veszélyesnek bizonyult. Manore professzor szerint semmi sem támasztja alá, hogy a súly csökkentésében bármelyik szer a segítségünkre lehetne, sőt némelyik komplikációkat okozhat, a felfúvódástól és a puffadástól az egészen komoly következményekig.

 

Manore professzor négy kategóriába tartozó terméket vizsgált meg. Többek között a zsírok és szénhidrátok felszívódását gátló anyagokat, az anyagcserét fokozó stimulánsokat, a testfelépítést megváltoztató szereket és az étvágycsökkentőket. Megállapította, hogy a legtöbb készítmény esetében nem végeztek randomizált klinikai kísérleteket, a legtöbb termék pedig kevesebb, mint egy kg-os fogyást eredményezett a placebo-csoporthoz képest. Ráadásul általában nem vizsgálták a testmozgást sem, a kutatók legnagyobb döbbenetére, hiszen ez nagyon fontos nem csak a fogyásban, hanem a súly megtartásában is.

 

A fogyás titka

 

Csak egy- két termék, például a zöld tea vagy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek bizonyultak valamennyire hatásosnak a fogyás szempontjából, de ezeket is általában csökkentett kalóriatartalmú étrend részeként vizsgálták. A kutatók elmondták, hogy a legtöbb esetben nem sokat érnek ezek a szerek a teljes életmódváltás nélkül. A fogyás titka a teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, a kalóriabevitel és a zsíros ételek fogyasztásának csökkentésében, illetve a mozgásban rejlik. De segíthet még a sok zöld tea, a rost, kalcium, fehérje, de csak a fent említettekkel együtt.

 

A kutatás anyaga az International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism című folyóiratban jelent meg.

 

Forrás: HáziPatika.com