A dietetikus tanácsadó telefonon is segít az egészséges étrend és életmód betartásában.

Telefonos támogatás az egészséges életmódhoz

2010-05-03

Mind több tudományos adat igazolja, hogy az egészséges étkezés, a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontos tényező a betegségek megelőzése szempontjából. A Preventive Medicine tanulmányában a kutatók a megfelelő életmód betartásához nyújtanak segítséget.


 

A táplálkozástudomány szakértői hangsúlyozzák, hogy az egészséges életmód alapvető része a korszerű étrend, melynek fontos eleme a zöldségek és gyümölcsök bőséges fogyasztása. És noha ezzel más sokan tisztában vannak, mégis szinte mindenki hajlamos a szabályokat időnként elfelejteni.

 

Zora Djuric és munkacsoportja olyan módszereket igyekszik kidolgozni, melyek mérhetően javítják a betegségmegelőzési programok betartását. Javasolja, hogy a családorvos kezdje az étkezési tanácsadást úgy, hogy megkéri pácienseit, naplózzák néhány napon át az elfogyasztott táplálékokat. Ennek alapján együtt megbeszélhetik, milyen változtatásra van szükség. A munkacsoport azt vizsgálta, hogyan lehet leghatékonyabban elérni, hogy a páciensek naponta legalább kétszer egyenek gyümölcsöt, zöldséget, viszont valamilyen, egészségtelen táplálékot hagyjanak ki az étrendjükből.

 

A táplálkozási szokások követése

 

Egészséges, legalább 40 éves felnőtteket véletlenszerűen három csoportra osztottak.

Az egyik csoport minden étkezési információt megkapott tananyag formájában: diétás tanácsokat, táblázatokat, az egészséges ételek listáját.

A második csoport tagjai olyan oktatási anyagot is kaptak, amely saját étkezési szokásaik javasolt változtatását ugyancsak tartalmazta.

A harmadik csoport tagjai minden korábbi anyagot szintén megkaptak, de ezen kívül szakképzett dietetikus három alkalommal telefonon felkereste őket, és vele megbeszélhették tapasztalataikat. Ezek a vizsgálati alanyok kis ellenőrző könyvben vezették az elfogyasztott, egészséges ételek listáját.

 

Az eredmények

 

Három hónap múlva a dietetikus szakember telefonon valamennyi résztvevőt kérte, hogy sorolják fel az utolsó 24 óra során elfogyasztott ételeket. A harmadik csoportba tartozók lényegesen több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, mint az előző két csoportban lévők.

Forrás: Dr. Matos Lajos - MTI