Az elhízásnak éppen ezért nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági hatásai is vannak - ezek pedig jóval túlmutatnak a kórházi, orvosi vagy éppen gyógyszerellátási költségeken.

Többször mennek betegszabadságra a túlsúlyos dolgozók

2010-10-21

Több napot hiányoznak a munkahelyükről kisebb-nagyobb betegségek miatt a túlsúlyos dolgozók, mint azok, akiknek normális a testsúlya - derült ki egy új kutatásból.

 


 

A kutatás: elhízás és betegszabadság

 

Brit tudósok a londoni tömegközlekedési vállalat 625 dolgozójának adatait gyűjtötték össze és elemezték, többek között a testmagasságukat és a testsúlyukat, illetve azt, hogy hány napot hiányoztak a munkából betegség miatt a kutatás két éve alatt. Az eredményekből kiderült, hogy azok a dolgozók, akiknek a testtömegindexe 30 vagy afölötti volt, átlagosan kilenc napot töltöttek betegszabadságon, míg az egészségesebb testsúlyúak mindössze ötöt.

 

Túlsúly okozta következmények

 

Az elhízás sok krónikus betegség rizikóját növeli, így a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség is gyakrabban jelentkezik a túlsúlyosaknál. Így nem meglepő, hogy az elhízott munkavállalók gyakrabban kényszerülnek hosszabb betegszabadság kivételére. Ám a kutatásból az derült ki, hogy még a kisebb betegségekkel, például megfázással is többet hiányoznak a munkahelyükről a túlsúlyosak; azaz az elhízás a hosszabb és a rövidebb "kényszerszünetek" gyakoriságát is megnöveli. Bár az összefüggések még nem teljesen tisztázottak, a kutatók szerint az elhízott emberek könnyebben kapnak el fertőzéseket és nehezebben gyógyulnak fel a betegségekből - ez magyarázhatja a gyakoribb hiányzásokat.

 

Az elhízás gazdasági hatása

 

Az elhízásnak éppen ezért nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági hatásai is vannak - ezek pedig jóval túlmutatnak a kórházi, orvosi vagy éppen gyógyszerellátási költségeken.

 

"A munkáltatók vannak talán a legjobb helyzetben ahhoz, hogy az egészséges életmódot hirdessék a dolgozóik körében, és nagyon sokat tudnak tenni azért is, hogy némi testsúlycsökkentésre ösztönözzék a munkavállalókat" . mondta Samuel Harvey, a londoni King's College pszichiátere, a kutatás egyik vezetője.

 

Forrás: HáziPatika.com / www.hazipatika.com