A címkéket is átnéző vásárlók kevesebb kalóriát, telített zsírt, koleszterint, nátriumot, cukrot fogyasztanak.

Aki elolvassa az élelmiszer-címkéket, az egészségesebben étkezik

2014-11-26

Akik elolvassák a címkéket, kevesebb kalóriát, telített zsírt, koleszterint, nátriumot és cukrot fogyasztanak.

 


 

 

 

Egészségesebben táplálkoznak azok az emberek, akik elolvassák a címkén, mit tartalmaznak az élelmiszerek.

 

Kutatók elemezték az amerikai Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (National Health and Nutrition Examination Survey) 2005-06-os adatait. A válaszadók 61,6 százaléka azt mondta, hogy olvasni szokta a tápanyag táblázatot, 51,6 százalék általában megnézi az összetevők listáját, 47,2 százalék elolvassa a javasolt adagmennyiséget és 43,8 százalék figyeli az egészségügyi hatásokat, legalábbis akkor, ha nem tud dönteni.

Jelentős különbségek voltak a "címkeolvasók" és "nem olvasók" teljes kalória-, zsír-, koleszterin-, nátrium-, élelmi rost- és cukorfogyasztásában a kutatók szerint.

"Ha ezek a címkék komolyabb hatással vannak közegészségügyre, gyakoribbá kell tenni használatukat az Egyesült Államokban" - mondta a tanulmány szerzője, Nicholas J. Ollberding, a Columbia Egyetem Egészség- és Viselkedéstudományi Tanszék kutatója.

 

A címkéken érdemes lenne dőlt betűvel feltűntetni kalóriatartalomra vonatkozó információt, leírni a teljes tápanyag bevitelt olyan élelmiszereknél, amiket valószínűleg egyszerre fognak fogyasztani. Ezeken felül jó ötlet lenne zöld, sárga és piros színű közlekedési lámpajelzéssel is kategorizálni az élelmiszereket a könnyebb tájékoztatás érdekében. Az élelmiszer-címke önmagában nem elegendő az emberek szokásainak megváltoztatásához, de hasznos eszköz az elhízás elleni küzdelemben és a táplálkozással kapcsolatos krónikus betegségek megelőzésében.

 

Egy másik tanulmányban "Tankolj Föl Élettel" címkéket helyeztek el az egészséges élelmiszereken egy egyetemi boltban. Ez pozitív hatással volt az egyetemi hallgatók vásárlási szokásaira.

A tanulmány a Journal of the American Dietetic Association című folyóiratban jelenik meg.

 

Forrás: Betegszoba.hu