A téli egészségügyi problémák gyökere éppen táplálkozásunkban keresendő, a csökkent vitamin- és ásványianyag-fogyasztásunknál.

Hogyan táplálkozzunk télen?

2012-01-11

Télen szervezetünk több energiát igényel, hajlamosak vagyunk többet enni, mégis nehezebben férünk az egészséges és friss élelmiszerekhez. Adódik hát a kérdés, hogy mégis miket lehet enni ebben az időszakban, hogy egészségesek maradhassunk?


Az évszakok sorában a tél a mi naptárrendszerünk szerint a negyedik évszak, amelyik lezár egy évet, és megnyit egy újat. A régi rómaiaknál a tavasz, a megújulás évszakának első napja volt az év kezdete, azonban később a tavaszi munkák jobb szervezése miatt az újév napja a mostani januári időpontra került.

Tehát azt is mondhatjuk, hogy munkaszervezési okokból került oly sok ünnep a téli időszakra, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Az előnyöket talán nem is kell részletezni, és a hátrányokról is sokunknak van egészen konkrét elképzelése.

Egészségünk szempontjából a hátrányos dolgok közé sorolható az is, hogy ilyenkor hajlamosak vagyunk többet enni, s ennek elég hamar mérhető és látható eredményei is lesznek. Súlyosbítja ezt a helyzetet még az is, hogy télen nem férhetünk hozzá olyan könnyen az egészségesebb élelmiszerekhez, a friss gyümölcsökhöz, zöldségekhez. Adódik hát az a kérdés, hogy mégis mit kellene tenni, miket lehet enni ebben az időszakban, hogy mégis egészségesek maradhassunk?

 

Miért eszünk többet télen?

 

Az emberi szervezet természetes folyamata, hogy télen valóban több energiát igényel. Ennek magyarázata az, hogy a hideg időben a testünk hőleadása is növekszik, és ezt követnie kell a hőtermelés növekedésének, ellentétes esetben testhőmérsékletünk vészesen csökkenne. Az ehhez szükséges többletenergiát csak a táplálkozásunk fedezheti, ezért is többet kell ennünk. Azonban ez az emelkedés nem olyan mértékű, hogy a mindennapok során különösebb figyelmet kellene rá fordítani, sokkal inkább jelentős az a szintén fiziológiás folyamat, amelynek során ilyenkor inkább a "nehezebb" zsírosabb ételeket kívánjuk, sokkal erőteljesebb fűszeres ízeket szeretnénk érezni.

 

Nem lenne teljes a kép, ha ezekhez nem vennénk figyelembe azt is, hogy ilyenkor kevesebb lehetőségünk van mozogni, sportolni (tisztelet a síelést szerető és maguknak megengedő társainknak). Márpedig a kevesebb mozgás kedvez a centiméterek növekedésének és a kilók gyarapodásának.

 

Hozzáadódik mindezekhez még az is, hogy ilyenkor sorra követik egymást az ünnepek, amit mi általában nagy eszem-iszomokkal teszünk teljessé. A sort indítja a Mikulás, amikor sok-sok édességet kapunk, aztán jön a karácsony az elmaradhatatlan halászlével és édességekkel, a szilveszter és az újév a virslivel és a lencsével, majd a korhelylevessel. A pótszilveszterekről és a farsangi szezonról pedig már ne is beszéljünk. Aztán a téli időszak sok helyen még ma is az elengedhetetlen házi finomságok ideje, gondoljunk csak a vidéki disznóvágások felejthetetlen disznótorosára, a finom tepertőre és az egyéb "disznóságokra". Nos, mindezek miatt lesz az, hogy február végére néhány számmal nagyobb ruhákat kell elővenni, és még szerencse, hogy a téli vastag kabátok sok mindent elrejtenek.

 

Többet eszünk és mégsem?

 

Észrevehetjük azt is ilyenkor, hogy a munkánkban kevesebbet bírunk, hamarabb fáradunk, és ez a tél végéig csak fokozódik, a "tavaszi fáradtság" pedig a tetőt teszi fel minderre. Több betegség kerülget minket, decemberben menetrendszerűen érkezik az első megfázás, aztán ezt követi az influenza és a többi hasonló fertőző betegség. Meggyengül immunrendszerünk, fogékonyak leszünk minden apróbb fertőzésre. Nem is gondoljuk, hogy mindez kapcsolatban lehet táplálkozásunkkal: márpedig a felsorolt problémák gyökere éppen táplálkozásunkban keresendő, a csökkent vitamin- és ásványianyag-fogyasztásunknál.

Forrás: Pilling Róbert HáziPatika.com/