Táplálkozási tanácsadó javaslata szerint minél több színű zöldséget, gyümölcsöt érdemes fogyasztani.

Fogyasszon sok színes zöldséget és gyümölcsöt!

2010-07-26

Egészségünk védelmében naponta ötször együnk gyümölcsöt és zöldséget - javasolják táplálkozástudományi szakemberek, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a fogyasztott zöldségek és gyümölcsök lehetőleg minél többféle színűek legyenek.


A zöldségek és gyümölcsök színét adó fitokemikáliák - növényi vegyi anyagok - ugyanis segítenek az egészség megőrzésében.
A fényes színű zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, amelyek védelmezik a szervezetet a szabadgyökök, vagyis a test hosszú távú egészségét aláásó instabil molekulák ellen. A szabadgyökök károsíthatják a bőr rugalmasságát biztosító kollagén szöveteket is.

 

Táplálkozzunk "színesen"!

 

A szakemberek szerint nemcsak zöldből kell elegendő mennyiséget fogyasztani, lehetőleg együnk minél több vörös, narancs, sárga, kék és bíbor színű zöldséget, illetve gyümölcsöt is - olvasható a The Daily Telegraph internetes kiadásában.

 

A cseresznye, a pirospaprika, az eper, a szamóca és a paradicsom az öregedés ellen védő likopin nevű antioxidánsban gazdag, amely hatékony a betegségek elleni küzdelemben és véd a leégéstől is. A főtt paradicsomból a szervezet könnyebben fel tudja venni a likopint, így nyugodtan használjunk paradicsomkonzervet vagy sűrítményt a szószok készítéséhez.

 

A sárgabarack, a sárgarépa, a mangó, a narancs és az édesburgonya alfa- és bétakarotint tartalmaz. Ezek az antioxidánsok védik bőrünket az ultraibolya-sugárzástól, és szerepet játszanak az új sejtek építésében.

 

A banán, a nektarin, a tök, az édes kukorica és a zöldpaprika segíti a sejtek közötti vitamin- és ásványianyag-cserét. Emellett a szívbetegségek megelőzésében is nagy jelentőségük van.

 

A zöldalma, a brokkoli, a káposzta és a spenót a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát biztosítja, továbbá felel a szem egészségéért. Az avokádó és a levélzöldségek E-vitaminban gazdagok, ezáltal erősítik a sejthártyát és megelőzik a ráncok kialakulását.

 

Forrás: MTI / WEBBeteg www.webbeteg.hu