Július: a brokkoli

Dátum: 2010-07-06

A Földközi-tenger vidékéről - feltehetőleg Ciprus szigetéről – származó brokkoli neve az olasz eredetű, „brocco”, rügy szóból származik, melyet a 18. században morzsakáposztának is hívták. Ősének egy kaukázusi őskáposztát tartanak, míg mások egy krétai vadkáposztát feltételeznek felmenői között. A korabeli források szerit a rómaiak igen kedvelték a vad káposztát, amelyet hódításaik során vittek tovább a Közel-Keletre, ahol hamarosan nagy népszerűségre tett szert, mint ehető virág.

Brolloki az egészségünk szolgálatában

Június: a cseresznye

Dátum: 2010-06-07

A cseresznyét a rómaiak és a görögök révén került be a Fekete-és Kaszpi-tengeren át Kis-Ázsiából Európába. ” A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjárat során a pontuszi Kerasuntból Rómába, mivel katonái, a legionáriusok a hosszú menetelések során nagyon megszerették e szomjoltó gyümölcsöt. Lelőhelyéről eredhet egyik botanikai neve is: Prunus cerasus. Kerasunt nevét őrzi a görög kerasos, a latin cerasus, a német Kirsche és a szláv származású magyar cseresznye szó is. A cseresznye virágját a Távol-Keleten az ifjúság, a megújulás, a tavasz köszöntésének jelképeként, Japánban nemzeti szimbólumként tartják számon, amit az évente tartott hanami (virágnézés) fesztiválokon ünnepelnek. 

A cseresznye fogyasztásának előnyei

Május: az avokádó

Dátum: 2010-05-03

A körteformájú, kissé rücskös felületű avokádót (Persea americana) spanyol hódítók a XVI. században hozták be Mexikóból Európába és a XVIII. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik.

Mit tehet értünk az avokádó?

Április: a fejes saláta

Dátum: 2010-04-22

Táplálkozási jelentősége nem a magas vitamintartalmában van, hanem a téli és tavaszi szegényes zöldségválaszték bővítésében rejlik. Tavasszal a legkorábban fogyasztható zöldségfélék közé tartozik. Értékes vitaminokat tartalmaz, amelyek közül a C-vitamint legnagyobb mennyiségben az áttelelő saláta tartalmazza, jóval többet, mint az üvegházban, illetve fólia alatt termesztett növények.

A fejes saláta fogyasztásának előnyei

Március: a retek

Dátum: 2010-03-25

A retek (Raphanus sativus) a keresztesvirágúak családjába tartozik, ehető része a megvastagodott, fehér húsú, ropogós, gyökérszerű szárgumó, amely egyes történelmi források szerint már a piramisokat építő egyiptomi rabszolgák mindennapi tápláléka is volt.

A retek jótékony hatásai

Február: az ananász

Dátum: 2010-02-25

Az ananász a Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény, egy kaktuszfaj gyümölcse. Terméseit a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Az ananász nem egy gyümölcs, hanem több virág gyümölcsének összenövéséből alakul ki - az egyes kis virág-gyümölcsök együtt nőnek, így alkotják együtt az ananászt-. Ezek mindegyikének van egy “szeme”, amelyek az ananász héján láthatók.

Az ananász jó tulajdonságai

Január: a sütőtök

Dátum: 2010-01-25

A sütőtök a cukkinivel, az uborkával és a patisszonnal együtt a tökfélék „kabakosok” családjába tartozik. Őshazájában Közép- és Dél-Amerika trópusi részén elsősorban az inkák, a maják, az aztékok, és az indiánok termesztették ültetvényeiken. Amerika felfedezése után került Európába. Hozzánk spanyol és portugál felfedezők révén került, ahol hamar közkedvelté vált.

A kiváló sütőtök

December: a méz

Dátum: 2009-12-19

Az emberiség már az ősidők óta ismeri és értékes tulajdonságai miatt kedveli a mézet. Egészen az iparszerű cukorgyártás megkezdéséig hosszú időn keresztül a méz volt az egyedüli édesítőszer.
A méz nem más, mint a házi méh és egyes vadméhfajok által a virágok vagy virágzatok cukortartalmú levéből (nektár) összegyűjtött és a méhgyomorban enzimekkel átalakított, sejtekben tárolt édes anyaga, amely a víz és a szénhidrátok telített oldata, és amelyben más kiválasztott növényi és a méhből származó, állati alkotóelemek is lehetnek.

A mézről bővebben
« első « előző 1 2 következő » utolsó »