A karalábé fogyasztása légúti- és bőrbetegségek esetén kifejezetten javasolt, pajzsmirigy betegségben azonban ellenjavallt.

Május: A karalábé

2014-07-08

A karalábé (Brassica oleracea convar. acephala var. gongylodes) a keresztesvirágúak vagy káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozók egyik változata. Őse az ún. „vadkáposzta" és a „vad fehérrépa” egyik tenyésztett formája, amely valószínűleg Észak-Európából származik, és keresztezéssel jött létre. Magyar neve a leírások alapján a német eredetű, a Kohl (káposzta) és a Rabi (répa) szavak összetételéből keletkezett és csekély változtatással került át a magyar nyelvbe.


Szárának föld feletti húsos, megvastagodott része a fogyasztásra kerülő gumó, s ezt a szárrészt tekintjük értékes tápláléknak. Számtalan változata ismert, van fehér és lilás, vörös levelű és gumójú alakja is változatos, gömbölyű, lapított, illetve hosszúkás. Különböző színű változatainak íze megegyezik, s belül mindegyik húsa fehér.

 

A karalábé vitamin-, ásványianyag-, rosttartalma

 

A karalábé nagy víztartalmú (92%), kevés zsírt és fehérjét (2%) tartalmazó, csekély energiatartalmú (24 kcal/100 g) zöldség. A karalábé akkor a legértékesebb, ha friss, ugyanis minél fiatalabb a növény, annál nagyobb a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ásványianyag-tartalmát illetően a kálium, a magnézium és a foszfor említésre méltó. Érdekesség, hogy a levelei tulajdonképpen még gazdagabbak tápanyagban, több vas és karotinoid található bennük. Táplálkozástani értékéhez vitaminjai (A, B1, B2, B6 és C) is hozzájárulnak.

A B-vitaminok közül kiemelendő még folsav- és pantoténsavtartalma. A növényi rostban gazdag karalábé serkenti, karban tartja emésztésünket. Remek táplálék energia- és sószegény étkezés kiegészítéséhez. A népi gyógyászatban fogyasztása légúti- valamint a bőrbetegségek esetén kifejezetten javasolt, pajzsmirigy betegségben azonban ellenjavallt.

 

A karalábé fogyasztása

 

Kiemelkedő vitamintartalma miatt a karalábét érdemes minél többféle módon fogyasztani. Felkockázva, reszelve nyers ízével feldobja a nyári salátákat. Különböző, kenyérre kenhető krémekbe (margarin, túró, sajt stb.) reszelhetünk karalábét, keverhetünk apróra vágott zsenge karalábélevelet. Zöldséges és húsos levesek gyakori hozzávalója, de főzhetünk belőle karalábé levest is. A főételhez - húshoz, húspótlóhoz - karalábéfőzeléket adhatunk, de önálló köret is lehet, párolva, gőzben főzve, angolosan, csőben sütve. Remek egytálétel, ha rakott vagy töltött karalábéként készítjük, de ki is lehet rántani. A nagyobb enyhén káposzta ízű leveleket töltve is elkészíthetjük Fűszere a lestyán, az ánizslevél, a petrezselyemzöld, a szerecsendió, kapor és a fehérbors.

 

Recept: Karalábéfőzelék