A legértékesebb lisztféleségek a teljes kiőrlésű búza, a tönkölybúza, a rozsliszt.

Ne hagyd el a lisztet – válassz egészségesebbet!

2010-12-16

Egyre többen keresik a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, de vannak más lisztek is, melyek élettani szempontból előnyösebbek a fehérlisztnél. Lássuk a legjobbakat.

Az elmúlt években egyre inkább odafigyelnek az emberek arra, hogy ne a korábban megszokott fehérlisztet egyék.


Többféle, egészséges liszt létezik, melyből külsőre nem olyan mutatós kenyér vagy pékáru születik, de élettani szempontból sokkal egészségesebb!A fehérliszt ásványi anyagokban és vitaminokban nem túl gazdag. Nem tartalmaz korpát, csírát, de magasra megkelt kenyér készíthető belőle, és hosszú ideig eláll.

 

Lapos, tömör, de egészséges kenyerek

 

Manapság egyre több helyen hallani, hogy élettani szempontból előnyösebb olyan kenyeret választani, amely teljes kiőrlésű lisztből készült. A legértékesebb kenyérliszt valóban a teljes kiőrlésű, mely a búzaszemek egészét tartalmazza. A magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, ezzel rostban és vitaminokban gazdag liszt jön létre. A teljes kiőrlésű lisztből készült termék hasznos élelmi rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat – köztük E-vitamint, B-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort – tartalmaz. A cukorbetegség, a szívbetegség kialakulását megelőzi, a rák kockázatát csökkenti, ahogyan a koleszterin szintet és a vérnyomást is. Kevesebb mennyiségtől is jól lakunk, ez a kenyér azonban nem tárolható túl sokáig.

 

Szintén a legértékesebb lisztféleségnek számít a tönkölybúza liszt. Magas az ásványi anyag- és a fehérje tartalma, vitaminban gazdag, van benne szelén, ami a szívbetegek számára különösen jó. A tönkölybúza lisztből készült kenyérnek jellegzetes az íze, lehet belőle sütni fehér és barna kenyeret is.

 

Az emésztés szempontjából igen jó választás a rozsliszt, magas rosttartalma miatt. A kenyér sütésénél azonban ajánlott búzaliszttel is keverni, mert különben nem lesz formás, sőt, lapos marad a kisült kenyér. Hasonlóan mutat az árpalisztből készült kenyér is, ám nagyon sok vas és cink található benne. Ha kenyeret sütünk, az árpalisztet is keverhetjük rozs-, és búzaliszttel, hogy ne maradjon lapos. Tömör kenyér válik belőle, ne használjuk nagy mennyiségben az árpalisztet.

 

Sikérmentes lisztek

 

A liszteknek ezen fajtái lisztérzékeny emberek számára ideálisak, ők is nyugodtan fogyaszthatják őket. A sikérmentes lisztek köles-, rizs-, hajdina liszteket, valamint ezek keverékeit alkalmazzák, a gluténmentes termékek előállítása során. Másképpen kelnek meg, hosszabb idő, míg ezek a lisztek felveszik a folyadékot, készítésükhöz lazító szereket is használnak, például élesztőt, borkőport. De a lisztekből készített kovász, a pektin, a guarmagliszt, sütőerjesztő és a szentjánosmagliszt is ide tartozik.

 

A sikérmentes liszteknek is több fajtájából választhatunk. Ilyen a kukorica-, a hajdina-, a rizsliszt, a szója- és a kölesliszt is. A rizsliszt javítja a kenyér minőségét, sűrítő adalékként is használják. Biztosítja, hogy hosszabb ideig elálljon a kenyér.

A hajdina liszt is sikérmentes, de igen furcsa, kissé földes íze van. Emiatt kis mennyiségben használják.  A kukoricalisztet is más lisztekkel szokás keverni kenyér készítésekor, mert nem lesz belőle magas kenyér és száraz, törékeny lesz. Sikérmentessége miatt nem egyszerű dolgozni a kukoricaliszttel.

A szójaliszt szintén sikérmentes, de keményítő sincs benne. Fehérjetartalma azonban magas, táplálék-kiegészítőként használják. A tészta állaga nem megfelelő, ha sokat teszünk bele a szójalisztből, ezért csupán maximum 10 százalékban használják.
A kölesliszt vitaminban – különösen B-vitaminban - igen gazdag, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz. A legjobb gluténmentes termék egyébként a barna köles. A csontokra és a porcokra nagyon jó hatással van. Lehet keverni a sütésnél rozs- és búzaliszttel is, de csak akkor, ha nem lisztérzékeny illető fogyasztja.

 

Forrás: Napidoktor - Adrina