Dietetikus tanácsadó segítségével biztonságos szénhidrátszegény étrend alakítható ki.

A szénhidrátszegény diéta hátrányai

2010-07-05

 Az Archives of Internal Medicine januári számában egy olyan kutatás eredményeit tették közzé, amely szerint alacsony szénhidráttartalmú diétát követőknél az alacsony zsírtartalmú étrendet fogyasztókkal szemben csökkent a vérnyomás.


Ami megdöbbentő, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők csak napi 20 gramm vagy annál is kevesebb szénhidrátot ehettek naponta – ez megfelel egy közepes méretű almának, vagy egy normál szelet kenyérnek. A napi 20 gramm szénhidrát nem elegendő az agy működéséhez szükséges glükóz biztosításához. Mivel a szénhidrátok a szervezetünk fő energiaforrásai, ha a szervezet nem kap belőlük eleget, akkor saját zsírtartalékait kell elégetnie (lipolízis) az energiatermeléshez.

 

A „B terv” problémái

 

A lipolízis erőfeszítés nélküli zsírégetés. De ez súlyos problémákhoz vezethet, mivel amikor a máj lebontja a zsírokat, hogy energia legyen belőle, zsírsavak keletkeznek, melyeket ketonoknak vagy ketontesteknek nevezünk. Ha a ketonok felszaporodnak a vérben, ketózist idéznek elő, mely zavart gondolkodást, csökkent energiát, csontbetegséget és veseproblémákat eredményezhet. A ketonok egyike az aceton, egy szerves oldószer, a műanyagok alapanyaga, így cseppet sem meglepő, hogy az aceton különösen mérgező a szervezet számára.

 

Mennyi szénhidrát a biztonságos?

 

Ha úgy döntünk, hogy alacsony szénhidráttartalmú diétát kezdünk, konzultáljunk előtte orvosunkkal vagy dietetikussal a lehetséges kockázatokról, így elkerülhetjük, hogy szervezetünk a zsírokat és az izmokat alakítsa glükózzá.

 

Az ajánlott  napi szénhidrátbevitel 130 gramm, de 70 gramm alá ne menjünk. Két adag gyümölcs, 2 adag zöldség, és 2 adag keményítő tartalmaz körülbelül 70 gramm szénhidrátot. A napi legalább 100 gramm megcélzása még jobb a ketózis kivédésére vagy leküzdésére. A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása növeli az étrend vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalmát.

 

A tanulmány résztvevőinek másik csoportja alacsony zsírtartalmú diéta mellett az Orlistat nevezetű fogyókúrás szert is szedte. Ez sem volt kockázatmentes,  az Orlistat nem ajánlott hosszú távra, mert csökkenti a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódását.

 

Mindegy milyen diéta mellett döntünk, egy vérvétellel meghatározható a D vitamin szintje. Napjainkban a legtöbb ember D-vitamin hiányban szenved, különösen télen, és ez csak ronthatja a magas vérnyomást és koleszterinszintet, csakúgy, mint a csontbetegségeket is.

 

Forrás: Medipress / www.medipress.hu