Az étrend nem csupán rövid, hanem hosszú távon is jelentős mértékben befolyásolhatja utódaink egészségét.

Omega-3 gyerekeknek: muszáj pótolni!

2013-09-18

A szorongás és a hiperaktivitás is megelőzhető?

 

A Pittsburgh-i Egyetem szakértői szerint az omega-3 zsírsavakban szegény étrend egyre súlyosbodó negatív hatást gyakorol a generációkra, különösen a kamaszokra.


A Biological Psychiatry szakfolyóiratban publikált tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy patkánykísérletükben a második generáció omega-3 zsírsavhiánya a szorongás és a stressz megnövekedett szintjét okozza a kamaszokban, és negatív hatást gyakorol a tinédzserek memóriájára és gondolkodására.

 

"Mindig feltételeztük, hogy ebben a korban a stressz az egyik fő környezeti tényező, amely hozzájárul e rendellenességek kialakulásához a kockázatnak kitett személyekben, a mostani kutatás azonban kimutatta, hogy a táplálkozás is jelentős szerepet játszik" - számolt be Bita Moghaddam, a tanulmány vezető szerzője. "Kiderült, hogy ez az étrendi hiányosság rontja a kamaszok viselkedési egészségét, nemcsak azért, mert a saját étrendjük hiányos, hanem azért is, mert a szüleik étrendje is az volt. Ez azért különösen fontos, mert a kamaszkor rendkívül sérülékeny kor a pszichiátriai rendellenességek, például a skizofrénia és a függőségek kialakulása szempontjából. A vad halakban, a tojásban és a fűvel táplált tenyészállatokban található omega-3 zsírsavakban szegény étrend egyre erősödő negatív hatást gyakorolhat az egymás követő generációkra, különösen kamaszkorban."

 

Az egyetem kutatói kísérletükben egy sor viselkedési feladatot adtak az alanyoknak, amelyekkel a tanulást, a memóriát, a döntéshozást, a szorongást és a hiperaktivitást vizsgálták felnőttekben és kamaszokban. Bár az alanyok látszólag jó általános fizikai egészségnek örvendtek, a kamaszokban olyan viselkedési rendellenességeket tapasztaltak, amelyek kifejezettebben jelentkeztek az omega-3 zsírsavak hiányában szenvedő második generációs alanyokban. Ezek a kamaszok általánosságban nagyobb fokú szorongást és hiperaktivitást mutattak, lassabban tanultak, és gyengébb problémamegoldó-képességgel rendelkeztek.

 

Moghaddam szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy az étrend nem csupán rövid, hanem hosszú távon is jelentős mértékben befolyásolhatja utódaink egészségét.

 

Forrás: HáziPatika.com
 

 

Egy kiváló minőségű, gyógyszerészeti tisztaságú Omega-3, -6 készítmény a Vegepa kapszula, mely már nagyon sokaknak segített. Bővebb info itt található:

Vegepa kapszula