Júniustól már akár napi 8 órában találkozhatunk dietetikusokkal a járóbeteg-ellátásban.

Fontosabb szerepet kap a táplálkozás a gyógyításban

2012-06-26

Júniustól már akár napi 8 órában találkozhatunk dietetikusokkal a járóbeteg-ellátásban, egy rendeletmódosítás ugyanis optimalizálta a táplálkozási szakemberek tevékenységét a szakrendeléseken is.

 

 


Mostantól lehetőség nyílik arra, hogy táplálkozás, mint gyógymód, a szakrendelőkben fontosabb szerepet kapjon. A járóbetegek ellátásában a módosítás alapján ugyanis napi 2-4 órában lesz biztosított dietetikus szakemberek jelenléte. Érvényes ez azokra az intézményekre, ahol legalább két olyan szakrendelés folyik, melynek során a dietetika, a táplálkozás jelentős szerepet játszik a kezelésben. Ilyen szakrendelések például a jól ismert diabetológia mellett a belgyógyászat, a kardiológia, az onkológia, az allergológia, a nefrológia, a gyermekgyógyászat és szülészet-nőgyógyászat is.


Akár napi 8 órában is rendelhet dietetikus olyan intézményekben, ahol a fentiek közül három szakrendelés is megtalálható. Ez azt jelenti, hogy a szakrendelések ideje alatt a betegek rendelkezésére áll dietetikus szakember, aki dietetikai-táplálkozási szaktanácsadással segíti gyógyulásukat Nem mindegy ugyanis, hogy egy vesebeteg mit és mikor fogyaszt, és egy epeműtéten átesett sem kaphatja ugyanazt az ebédet, mint egy szívbeteg.

 

A június elsejétől életbe lépő módosítás nem csak a járóbeteg-ellátást érinti, hanem a kórházakban dolgozó dietetikusok munkáját is. A személyi minimum feltételek eddig a fekvőbeteg-ellátásban sem voltak optimalizálva: előfordult, hogy egy szakemberre 160 beteg is jutott. A módosítás szerint a kórházaknak 100 ágyanként kell biztosítania 1 fő dietetikust, aki naponta maximum 10 beteggel foglalkozhat egyénileg.

 

A dietetikusok célja, hogy a jövőben az alapellátásban is megjelenjenek, akár háziorvosi praxissal összevonva, akár önállóan – mondta el Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

 

Dietetika számokban

 

  • Dietetikus képzés az 1920-as évek óta létezik hazánkban, elsőként dr. Soós Aladár indított diétás néne képzést.
  • 1975-ben Budapesten indult főiskolai képzés 40 fővel.
  • Pécsett 1990-től van dietetikus képzés, az első évfolyamból 14-en diplomáztak.
  • Napjainkban 60-70 fővel indulnak évfolyamok, a dietetikus mostanra divatszakma lett.
  • Magyarországon jelenleg 2000 dietetikus dolgozik, többségük a fekvőbeteg-ellátásban.
  • 2008-tól Táplálkozástudományi Mesterszakon szerezhetnek egyetemi diplomát a főiskolát végzett dietetikusok.

 

Forrás: MDOSZ/Medicalonline.hu