A gyógyszerek néhány gyakori mellékhatása: csontvesztés, szabálytalan szívverés, fáradtság, lábgörcs, izomfájdalom, álmatlanság, depresszió, memóriazavar és szorongás.

Tápanyagrabló gyógyszerek

2013-08-06

Gyógyszert szedni szinte kötelező, ha már megvan a baj, és kialakult valamilyen súlyos betegség. Nagyon kevesen merik vállalni annak kockázatát, hogy súlyos betegséget megfelelő étrenddel és étrend-kiegészítőkkel gyógyítsanak. Bár ez egyáltalán nem lehetetlen, fontos tudni, hogy nagy hozzáértést igényel.


A gyógyszerek változatos módon okoznak mellékhatásokat. Ezek közül az egyik legveszélyesebb és egyben talán a legkevésbé közismert a gyógyszerszedés során kialakuló vitamin- és ásványianyag-hiány.

 

Minden egyes gyógyszerhatóanyag más-más tápanyagot rabol el szervezetünktől. Ha azonban valaki gyógyszereket kezd szedni, az utolsó dolog, amit érezni szeretne, az az, hogy rosszabbul van. Épp ellenkezőleg: gyógyszert azért szed az ember, hogy jobban legyen. Miért tapasztaljuk mégis, hogy a gyógyszerek szedése során legtöbbször egyre rosszabbul érezzük magunkat?

 

A Life Extension összeállított egy listát a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerekről és az általuk kialakított tápanyaghiányról. Semmiképpen nem azt akarják sugallni, hogy hagyjuk abba a megkezdett gyógyszer szedését, csupán szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogyan tudjuk az effajta mellékhatásokat kiküszöbölni. Lehet, hogy a tápanyagrablás okozza a gyógyszerek mellékhatásainak egy részét? A gyógyszerek néhány gyakori mellékhatása: csontvesztés, szabálytalan szívverés, fáradtság, lábgörcs, izomfájdalom, álmatlanság, depresszió, memóriazavar és szorongás.

 

Amint az mindjárt kiderül, ezek a tünetek a gyógyszerek által okozott tápanyagvesztés következményei. A jó hír az, hogy ezek a mellékhatások kis odafigyeléssel megelőzhetők, kezelhetők. Lényeges ezért tisztában lennünk azzal, hogy az általunk szedett gyógyszer mely tápanyagok szintjét csökkenti szervezetünkben.

 

Az alábbiakban néhány gyakori példát sorolunk fel. A gyógyszereknek esetünkben nem a márkája fontos, hanem a hatóanyaga, amit a dobozon a márkanév alatt kisbetűvel írva találunk.

 

 

Hatóanyag

Mit csökkent?

Acetaminophen(láz- és fájdalomcsillapító)

Gluthation (a szervezet legfontosabb antioxidáns enzimje)

Alumíniumtartalmú savkötők

Vas, magnézium, foszfor, cink

Aszpirin

Folsav, vas, kálium, nátrium, C-vitamin

Atenolol, propranolol (vérnyomáscsökkentők)

Koenzim-Q10, melatonin

Digoxin (szívgyógyszer)

B1-vitamin, kalcium, magnézium foszfor, kálium

Vízhajtók

Magnézium, kálium, kalcium, cink

Lisinopril (vérnyomáscsökkentő)

Cink, nátrium

Metformin (II. típusú cukorbetegségben használt hatóanyag)

B12-vitamin, folsav

Prednisone (szteroid gyulladásgátló)

Kalcium, magnézium, folsav, kálium, szelén, C-vitamin, D-vitamin

Protonpumpa-inhibitorok (gyomorsavcsökkentők)

B12-vitamin, kalcium, magnézium

Sztatinok (koleszterincsökkentők)

Koenzim-Q10

 

 

Az egészséges táplálkozás és a megfelelő kiegészítők segítenek

 

Célszerű jó minőségű multivitamint szedni, valamint az általunk szedett gyógyszerek hatására fellépő tápanyaghiányokat célzottan pótolni.
A fenti két lépéssel nagyban csökkenthetjük a gyógyszerek mellékhatásainak kialakulási esélyét, illetve mérsékelhetjük a már kialakult mellékhatások intenzitását.

 

Figyelmeztetés: a kiegészítőket a gyógyszerek bevétele előtt/után legalább két órával vegye be, így elkerülheti az esetleges kölcsönhatásokat, melyek csökkentik a hatékonyságot.

 

Forrás: Dr. Antal Dezső, SZIMPATIKA