Víz szükséges: vérképzéshez, csontképződéshez, méregtelenítéshez, ízületeink síkosításához, stb., azaz a szervezet megflelő műköséséhez.

Tíz meglepő ok a vízivásra

2011-05-04

A csapból is már a vízivás fontossága folyik. A közelmúltban egy tanulmány azt állította, hogy a napi nyolc pohár víz csak városi legenda, egyénileg változó kinek mennyi vízre van szüksége. Legyen bár kevesebb a napi szükséglet, a legtöbb ember nem fogyaszt annyi vizet, amennyit szervezete igényelne.


A dietetikusok egy része úgy véli, akár gyümölcsökkel és zöldségekkel is elegendő vizet vihetnénk be a szervezetünkbe, a bökkenő azonban, hogy a legtöbb ember nem fogyaszt megfelelő mennyiséget ezekből a táplálékokból. Ráadásul ha nem nyers zöldséget eszünk, elkészítésekor elpárolog belőlük a víz. Egyes becslések szerint a világ népességének fele krónikusan dehidratált, ez a szám az Egyesült Államokban még ijesztőbb: 75 százalék.

 

Testünk több mint kétharmada víz, így a megfelelő vízbevitel hiányában nem mennek végbe a létfontosságú biokémiai folyamatok.

 

Az alábbiakban tíz jó okot sorolunk fel a vízivásra:

 

1. Vérünk több mint 80 százaléka víz, és vízre van szükség új vérsejtek képzésekor is.

2. Csontjaink több mint felét is víz alkotja, és az egészséges csontsejtek képzéséhez is kell a víz.

3. Mivel a vízbevitel hatására megindul a nyirokkeringés, vízivással a fájdalom is csökkenthető. A nyirokrendszer a folyadékot és a méreganyagokat távolítja el a szövetekből, megfelelő működéséhez vízre van szükségünk.

4. A méreganyagok eltávolítása a vesén és a beleken keresztül is zajlik, ezek a folyamatok is vizet igényelnek.

5. A víz síkosítja az ízületeket, csökkenti az ízületi fájdalmat és véd a kopás ellen.

6. Mivel a víz anyagcserénket is szabályozza, a túlsúlyosaknak többre van szükségük belőle.

7. A víz segít egyensúlyban tartani a testhőmérsékletet.

8. A víz biztosítja a megfelelő elektromos működést agyunk és idegrendszerünk számára. Becslések szerint agyunk egy 60 Wattos villanykörtének megfelelő elektromos teljesítményt ad le naponta, így teljesen helyénvaló az a kép, amikor valakinek "fény gyullad a fejében", ha támad egy jó ötlete.

9. A víz csökkenti a kiszáradást, a legtöbb ember azonban sajnos krónikus dehidrációban (kiszáradásban) szenved.

10. Szervezetünk minden sejtjének és szervének megfelelő mennyiségű vízre van szüksége a jó működéshez.

 

Egészségünk javításának egyszerű módja, ha több vizet iszunk, mégpedig üres gyomorra, mivel különben csak felhígítjuk az emésztőenzimeket, és rontjuk az emésztés hatásfokát. Válasszunk tisztított vizet és használjuk újra a műanyag palackokat, hogy ne szennyezzük tovább bolygónkat. A fejlett országokban elegendő víz áll rendelkezésre, így igazán nincs helye kifogásnak, miért nem iszunk elég vizet.

 

Forrás: Lifenetwork