Bizonyos esetekben – ilyen például a cukorbetegség, vagy éppen a reflux- és más savérzékenység típusú betegségek – nem javallott éhgyomorra gyümölcsöt fogyasztani.

Újabb tévhit dőlt meg a gyümölcsökkel kapcsolatban

2011-03-01

Ne dőljünk be a városi legendának. Mégsem kell éhgyomorra enni a gyümölcsöket, az emésztésünk ugyanis nem tart igényt erre – állítja a Snopes.com és a dietetikus. Sőt, bizonyos esetekben ártalmas is lehet, ha gyümölccsel kezdjük a napot.

 


Sokan tudják úgy, és az internetet böngészve is számos helyen futhatunk össze azzal az állítással, hogy gyümölcsöt leginkább éhgyomorra érdemes fogyasztani.

A magyarázat általában az, hogy a gyümölcsféléket önmagukban könnyebb megemészteni, így nagyon könnyen átfut az emésztőrendszerünkön. Ellenben ha étellel kombinálva, esetleg más után fogyasztjuk, a más összetevők hosszabb emésztési ideje miatt a gyümölcs is hosszabb ideig marad a gyomrunkban, és már ott erjedni kezd – szól a teória, legtöbbször kiegészítve azzal, hogy a gyümölcsfélék a további ételek kiváló felvezetői, mivel könnyűek és beindítják az emésztést.

 

A Snopes.com legendavadász oldal a fenti tézis eredetét mutatja be, és egyben cáfolja állításait. Eszerint a fenti gondolatok a nyolcvanas években indult hullám jegyében fogantak, amikor rengeteg profi és önjelölt szakértő publikálta helyesnek, egészségesnek vélelmezett táplálkozás módszereit. A kétezres évek elején kezdtek terjedni azok a spamek, amelyek mindennek különböző módosult változatait propagálják.

 

A valóságban azonban – a Snopes.com szerint – ez a táplálkozási előírás nem állja meg a helyét. Az emésztés számára nem okoz problémát, ha a gyomorban „feltorlódik” a gyümölcs az esetlegesen elfogyasztott egyéb ételek mellett – ez is, mint ahogy a többi táplálék is, egyszerűen bekerül az emésztési folyamatba.

 

Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy bizonyos esetekben – ilyen például a cukorbetegség, vagy éppen a reflux- és más savérzékenység típusú betegségek – éppen hogy nem javallott éhgyomorra gyümölcsöt fogyasztani.

 

Forrás: Heti Világgazdaság Online/Medicalonline www.medicalonline.hu