A cukorban gazdag étrend csendes fenyegetést jelent az egészségre.

Egyre cukrosabb ételeket fogyasztunk -észrevétlenül

2014-05-12

Amerikai tudósok szerint az élelmiszergyártók tudatosan növelték termékeik cukortartalmát, hogy vonzóbbá tegyék azokat a vásárlók számára.

 


 

Az ajánlott maximális adag négyszeresét, akár 46 teáskanálnyi cukrot is elfogyasztunk naponta, főként a feldolgozott élelmiszerekben elrejtve. A magas cukortartalmú étrend pedig éppolyan halálos következményekkel járhat, mint a magas zsírtartalmú, ha a koleszterinszint emelkedését és a szívbetegség kockázatát nézzük, figyelmeztetnek a kutatók.

 

A Journal of the American Medical Association folyóirat áprilisi számában megjelent tanulmány alapján a legtöbb embernek fogalma sincs arról, valójában mennyi cukrot is fogyaszt naponta. Miriam Vos, az amerikai Emory Egyetem orvosi karának gyermekgyógyász docense szerint a cukorban gazdag étrend csendes fenyegetést jelent az egészségre.

 

Egyre édesebbek az ételek

 

"Ahogyan a zsírban gazdag étrend növeli a triglicerid- és koleszterinszintet, a cukor szintén megemeli ezeket a vérzsírokat" - magyarázta az AFP-nek Vos. "Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az összes cukorfogyasztás, ennek legnagyobb része a hozzáadott cukorból származik, amelyeket az élelmiszeripar édesítőként használ, hogy vonzóbbá tegye a feldolgozott és félkész termékeket a vásárlók számára."

 

A vizsgálatban 6 ezer férfi és nő táplálkozási adatait és vérvizsgálati eredményeit elemezték az 1999 és 2006 közötti időszakból. A résztvevőket az általuk elfogyasztott hozzáadott cukor alapján sorolták öt csoportba.

 

"A legtöbb cukrot fogyasztó csoport átlagban 46 teáskanálnyi cukrot fogyasztott el naponta" - nyilatkozta a kutatásvezető. "A legkevesebb cukrot bevivő csoport esetében ez viszont mindössze három teáskanálnyi volt. A hosszú távú egészségmegőrzés szempontjából az embereknek figyelniük kellene arra, mennyi hozzáadott cukrot fogyasztanak és csökkenteniük kellene ezt a mennyiséget."

 

Ez volt az első olyan vizsgálat, amely a hozzáadott cukrok és a vérzsírok, mint például a HDL ("jó" koleszterin), a trigliceridek és az LDL ("rossz" koleszterin) közötti összefüggést vizsgálta. Az elemzés során nem vették figyelembe a gyümölcsökben és a gyümölcslevekben természetesen előforduló cukrokat, csak az úgynevezett hozzáadott cukrokat.

 

Forrás: Betegszoba.hu