Az agynak szüksége van a glükózra a megfelelő működés fenntartásához, a szénhidrát megvonásával pedig éppen ezt az energiát vonjuk meg magunktól.

Káros az alacsony szénhidráttartalmú étrend

2011-03-30

A Tufts Egyetem pszichológiai osztályának kutatásai szerint a szénhidrát-diéták rossz hatással vannak a memóriára és az agy kognitív képességeire.

 

 

 


”Mostani kutatásunk kiválóan mutatja, milyen nagy befolyással van az elfogyasztott élelmiszer a kognitív viselkedésre - nyilatkozta Holly A. Taylor, pszichológus professzor - A manapság igen népszerű alacsony szénhidráttartalmú és szénhidrát nélküli étrendek pedig igen káros hatással vannak az ember észlelési és gondolkodási képességeire.”

 

Bár agyunk elsődleges erőforrása a glükóz, testünk nem képes tárolni azt, így szervezetünk a szénhidrátok lebontásával jut glükózhoz. A glükóz a véráramon keresztül jut el az agyba, ahol az idegsejtek azonnal energiává alakítják a szükséges mennyiséget. A csökkentett széndidrát-bevitellel tehát csökkentjük agyunk energiaszintjét, ami negatívan hat a kognitív képességekre (észlelés, megismerés, megértés).

 

A szénhidrát-bevitellel kapcsolatos kutatás

 

Kutatásuk során a tudósok 22 és 55 év közötti nőkkel dolgoztak, akiket megkértek, hogy kövessenek egy tetszőlegesen kiválasztott diétás étrendet. A 19 résztvevőből kilencen az alacsony szénhidráttartalmú étrendet, tízen pedig a hagyományos alacsony kalória-bevitelre alapuló diétát választották.

 

A résztvevők kognitív képességeit - figyelem, rövid és hosszú távú memória, szövegértés, térbeli és vizuális memória - a tudósok a kísérlet ideje alatt folyamatosan figyelemmel kísérték.

 

Eredmények

 

Az eredmények szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők kognitív képességei már egy hét alatt is jelentősen romlottak, a hagyományos diétát követőkhöz képest. ”Ezeknek a résztvevőknek a memóriája jelentősen leromlott a kísérlet ideje alatt. Reakcióidejük nőtt és komoly figyelemzavarokkal küzdöttek - nyilatkozta Taylor professzor - Az agynak szüksége van a glükózra a megfelelő működés fenntartásához, a szénhidrát megvonásával pedig éppen ezt az energiát vonjuk meg magunktól.

 

Forrás: Betegszoba/www.betegszoba.hu