Nem feltétlenül kell diétázni, sokszor elég néhány könnyű szabály betartása étrendünkben

6+1 tipp a tartós karcsúságért

2013-11-06

Ne csak az ünnepek miatt figyeljünk testsúlyunkra.
Lassan megkezdődik a karácsonyi ünnepek miatti visszaszámlálás, és sokan kezdenek fogyókúrába. A diéta helyett azonban az is elég, ha odafigyelünk az elfogyasztott ételek minőségére, tápláló hatására, és nem visszük túlzásba a mennyiségeket.


Az ünnepek alkalmával mindenki szeretné a legjobb formáját mutatni, hiszen rég nem látott ismerősökkel, rokonokkal találkozhatunk, és a tavaly megvett ünnepi ruhába is illene beleférni. Sokan kezdenek ilyenkor, a legtöbb esetben meggondolatlanul és feleslegesen fogyókúrába, hiszen kellő odafigyeléssel még a legfinomabb falatokról sem kell lemondanunk ahhoz, hogy az ünnepekre kirobbanó formába hozzuk magunkat.

 

Ha egészségesen étkezünk, azaz szezonális alapanyagokat fogyasztunk, kerüljük a tartósítószerekkel és egyéb adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket, és csakis vitaminban gazdag, tápláló ételeket eszünk, nemcsak karcsúbbak leszünk, de energiánk is megnő, amire az év végi hajrában igencsak nagy szükségünk lesz. Az alábbi tanácsok betartása roppant egyszerű, melynek eredményeképpen karácsonykor a család egy sugárzó, energiával teli, testsúlyával és önmagával elégedett, magabiztos hölggyel töltheti el boldogan az ünnepeket.

 

1. Figyeljünk a megfelelő rostbevitelre

 

A zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben, hüvelyesekben található élelmi rostok fontos társak a megfelelő étkezésben. Ezek a rostok emésztés nélkül mennek végig bélrendszerünkön, és mint egy seprű, végigpucolják azt. Ezáltal segítenek eltávolítani a lerakódott salakanyagokat, megtisztítják szervezetünket, serkentik az emésztést, és a hasi zsírpárnákat is csökkenthetik.

 

2. Ne hagyjuk ki a reggelit!

 

A megfelelő étkezés elsajátítása során rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni a napi ötszöri étkezésre, és a reggelit sem érdemes kihagyni. Amint kimarad valamelyik étkezés, a következő alkalommal szervezetünk kompenzálni akarja azt, így sokkal többet eszünk, mint amennyire valójában szükségünk lenne. Ha kihagyjuk a reggelit, egész napra felborulhat az étkezésünk és sokkal hajlamosabbak vagyunk többet enni. Ráadásul az energiánk is sokkal kevesebb lesz.

 

3. Ehetünk zsírokat

 

Nem kell megijedni a zsíroktól, csak tudnunk kell szelektálni közöttük. A zsírszegény étrend egyáltalán nem javasolt, a mai táplálkozástudományi ajánlások szerint több zsírra van szervezetünknek szüksége, mint fehérjére, ezt érdemes észben tartani. Fogyasszunk hidegen sajtolt olajokat, valamint omega-3 zsírsavakban bővelkedő tengeri halakat.

 

4. A szénhidrátok is jöhetnek

 

A zsírokhoz hasonlóan járjunk el a szénhidrátok esetében is. Édesség iránti igényünket igyekezzünk gyümölcsökkel kielégíteni, ha pedig megkívánnánk egy kis édességet, xilitet vagy eritritet használjunk az édesítésre. Mindkettő jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a fehér cukor. A péksütemények közül pedig mindenképpen a teljes kiőrlésű gabonából készült változatokat válasszuk.

 

5. Használjunk bátran fűszereket!

 

Bizonyos fűszerek serkentik emésztőrendszerünk munkáját, ezáltal anyagcserénket is, így érdemes rendszeresen használni belőlük. Ilyen fűszer például a chilipaprika, vagy a kurkuma és a fahéj. Serkentő hatásuk mellett ételeinket is különlegessé és változatossá varázsolják.

 

6. Igyunk eleget

 

A megfelelő folyadékfogyasztás fontosságáról sokat hallani, de ne érezzük emiatt elcsépelt dolognak. Ha elegendőt iszunk, szervezetünk sokkal olajozottabban működik, emésztésünk rendben lesz, és sokkal energikusabbak is leszünk. A cukros italok helyett elsősorban ásványvizet igyunk, 10 kilogrammonként 3 dl mennyiségben.

 

+1 tipp

 

Hogy szervezetünk valóban olajozottan működjön, elegendő időt kell hagynunk a regenerálódásra is. Ezért aludjunk naponta 7-8 órát, sötét, csendes szobában, hogy az alvás valóban pihentető hatású lehessen.

 

Forrás: hazipatika.com