Hatóanyagainak köszönhetően a fokhagyma remek baktérium- és vírusölő szer, de hat a gombák és az élősködők ellen is.

Április: a fokhagyma

2011-04-12

 A fokhagyma őshazája valahol Ázsiában, a kirgiz sztyepeken volt, ahonnan hamarosan meghódította Indiát és a Közel-Keletet. A legrégebbi írásos feljegyzések szerint az ókori Egyiptomban a piramisépítésben résztvevő emberek is ezt a fűszernövényt fogyasztották a fertőző betegségek ellen. A római katonák körében is kedvelt élelmiszer volt. Írások szerint az ókori Rómában a legtipikusabb reggeli a fokhagymás pirítós volt.


A liliomfélék családjába tartozó fokhagyma (Allium sativum) napjainkra az egyik legfontosabb gyógynövényünkké vált, világszerte termesztik, fogyasztják és használják. A fokhagyma több mint kétszázféle biológiailag aktív hatóanyagot, vagyis vitamint,ásványi anyagot, enzimet és aminosavat tartalmaz. Száz grammja 26,3 g szénhidrátot, 6,8 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 137 kcal-t tartalmaz.

 

A fokhagyma jótékony hatásai

 

Hatóanyagainak köszönhetően remek baktérium- és vírusölő szer, de hat a gombák és az élősködők ellen is. A legaktívabbnak a gerezdekben található kéntartalmú vegyületei bizonyultak. Ezek adják a gyógyhatását és a jellegzetesen erős illatát. A kéntartalmú alliin (illóolaj), például közismerten antibiotikus hatású. A hagyma aprítása, roncsolása során alakul át a jellemző szagú, allicin nevű vegyületté. De a szagon kívül még más szerepe is van az allicinnek. Az allicin reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumokban vagy parazitákban levő kéntartalmú fehérjék csoportjával, és gátolja azok működését. Emellett antioxidáns vegyület is, tehát megköti a szabad gyököket. A fokhagyma erősen antibakteriális és gombaellenes hatását először Louis Pasteur írta le 1858-ban, 1920-ban pedig a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit; az alliin-t és az abból kialakuló allicin-t. A fokhagyma tehát eredendően peszticid, vagyis vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatású (külsőleg és belsőleg is): ősztől-tavaszig fogyasztva kiválóan véd a náthás megbetegedések ellen. A II. világháborúban sebek üszkösödésének
megakadályozására is használták. Belsőleg pedig a paraziták nagy ellensége: féregűző hatása is ismert, ezáltal folyamatos fogyasztása mellett kihajtja a parazitákat, bélférgeket.

 

Jó hatásai között szerepel, hogy normalizálja a szapora szívműködést, oldja a szív koszorúereinek görcsét ennek következtében javítva a szívizom vérellátottságát. Az amerikai szívgyógyászok szakmai folyóiratában, az American Heart Journalban publikált tanulmányból tudjuk, hogy a fokhagymakivonat még a szív koszorúereiben is megakadályozza a vérrögképződést. Az artéria falába lerakódó koleszterinmennyisége is szignifikánsan kevesebb lesz a fokhagyma rendszeres fogyasztásával. A fokhagyma az úgynevezett plakkok, vagyis a kemény, mész szerű anyagok érfalon történő lerakódását is gátolja.

 

A fokhagyma értágító hatása főleg az agy, a szem és a láb szívtől távol eső, szűkült erein, az úgynevezett perifériás ereken érvényesül. Emiatt jótékony hatású bizonyos típusú fejfájás esetén. Fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert. A fokhagyma segíti megszüntetni a puffadást és a felfúvódást is, mert jótékony hatást gyakorol a bélfodor ereire. 

 

Tisztítja a légutakat, ezáltal a népi gyógyászatban nagy szerepe van a meghűléses betegségek gyógyításában, mivel nyers gerezdje vagy teája nyákoldó hatású. Asztma, köhögés, szamár-köhögés és hörghurut esetén a nyálkahártya kevésbé ingerlékeny a tejben főtt fokhagyma hatására.

 

A legújabb kutatások alapján egyértelművé vált a növény fogyasztásának rákellenes hatása is. Az amerikai rákkutatók szakmai folyóiratának, a Journal of the National Cancer Institute-nak. a hasábjain olyan tanulmányt publikáltak, amelyből kiderül, hogy azoknál az embereknél, akik több fokhagymát, hagymát fogyasztanak, a gyomorrák sokkal kisebb arányban- fordul elő, mint az ezeket mellőző személyeknél. Egy másik szaklap, a Carcinogenesis arról írt, hogy a fokhagyma- és a hagymaolaj hatékonynak bizonyult a bőrrák ellen is. Ismeretessé vált az is, hogy a fokhagymafogyasztása csökkenti a vastagbélrák előfordulásának valószínűségét.

 

A fokhagyma fokozhatja egyes antikoagulánsok (vérrögképződést gátlók), és az acetil-szalicilsav tartalmú gyógyszerek hatását (pl. Astrix és Colfarit melyek vérhígító hatásúak, Aspirin, Kalmopirin, Istopirin, stb.).

 

Tudományosan igazolt gyógyhatásai mellett széles körben használták (és egyes helyeken használják még ma is) varázsszerként: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, és azt tartották róla, hogy az megvédi őket a szemmel verés és a betegségek ellen.

 

A fokhagyma a konyhában

 

A fokhagymát elsősorban levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, vagdalt húsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez használjuk, de kedvelt a pirítós kenyér, vagy a lángos ízesítéséhez is. A korszerű konyhatechnológiai javaslatok szerint a fokhagymát egész gerezdben kell az ételbe tenni vagy közvetlenül a tálalás előtt kell lekaparva ízesítőnek felhasználni. Ilyen módon sokkal frissebb, aromásabb ízt ad anélkül, hogy kellemetlen szagot árasztana.

 

Recept: Pikáns hagymasaláta