A B-vitaminnal dúsított étrenden tartó egerek utódaiban kevesebb az agresszív bélrendszeri daganat, tették közzé a Tufts Egyetem kutatói.

A folsavtól az unokánk nem lesz daganatos

2011-07-05

A B-vitaminnal dúsított étrenden tartó egerek utódaiban kevesebb az agresszív bélrendszeri daganat, tették közzé a Tufts Egyetem kutatói.
 

 


Korábban is felvetődőtt már, hogy a B-vitamin, elsősorban a folsav mind az egerekben, mind az emberekben szerepet játszhat a béldaganatok megelőzésében.

 

A bél rákos folyamatait egereken modellezve az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és a Tufts Egyetem Táplálkozás- és
Öregedéskutató Intézetének kutatói megvizsgálták, hogy az anyai B-vitamin befolyásolja-e az utódok betegségkockázatát.

 

A kismamák vagy kiegészítő, vagy megfelelő vagy kevés B-vitamint (B2, B6, B12, folát) tartalmazó étrendet kaptak megtermékenyülésüket megelőzően, majd egész terhességük alatt egészen a szoptatási időszak végéig. Ezt követően az utódok azonos B-vitamin tartalmú étrenden nevelkedtek tovább.

 

„Úgy gondoltuk, az első csoportban fog a legkevesebb béltumor előfordulni” - magyarázta Dr. Jimmy Crott, a cikk első szerzője. Bár a tumoros elváltozások száma azonos volt a túl alacsony és a megfelelő B-vitamin tartalmú diétát tartó egerek utódai között, a kevesebb B vitaminban részesülő egerek tumorai 54 százalékban nagyobbak voltak és agresszívabb növekedést mutattak, míg a megfelelő mennyiségű B-vitamint kapó egerek utódaiban csak 18 százalékban fejlődött ki ez az agresszív típusa a daganatoknak. Az eredményekről online számolnak be a Gut folyóirat legfrissebb számában.

 

Crott és kollégái szerint a tumor növekedésének gátlása összefügg a B-vitaminnal, mely valószínűleg megszakítja a WNT jelzés genetikai útvonalát. Ez a vastag és végbélrákok kialakulásában szerepet játszó géncsoport. „A legerősebb génaktivációt a tumorgátló WNT géneknél a B-vitaminnal etetett kisegereknél tapasztaltuk, míg a leggyengébbet a közepesen hiányos édesanyák utódaiban” - tette hozzá Dr. Eric Ciappio, az Egyetem  Friedman Dietetikai Kutatóintézetének munkatársa. „A különbség magyarázata az epigénekben rejlik. Ezek a DNS-en létrejövő változások, melyek a környzeti tényezőkre érzékenyek, például a diétára.”

 

Jelen esetben a B-vitamin bevitel hosszú távon megváltozatatta az epigéneket, magyarázva a tumorok előfordulási gyakoriságát illetve agresszivitását is. Még nem világos, hogy az anyai B-vitamin fogyasztás befolyásolja-e a tumorok kialakulását az emberek esetében is.

 

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a folátok védenek a daganatok ellen, sajnos, egyelőre nem tudjuk bizonyítani, hogy az egyébként későbbi időszakokban gyakori tumorok előfordulására is ilyen kedvező hatással vannak-e” - összegezte Crott, aki a Friedman Intézet docense is.

 

Forrás: Napidoktor.hu