A kelbimbóban sok az élelmi rost, amely megkönnyíti az emésztést és karbantartja a vastagbelet.

November: a kelbimbó

2010-11-03

A keresztesvirágúak családjába tartozó kelbimbó vagy bimbóskel a Földközi-tenger mellékéről származik, amelyet egyes források szerint Belgiumban nemesítették a XIII. században, de Európa-szerte csak fél évezreddel később, a XVIII. században terjedt el. Sok európai nyelven brüsszeli káposztácska (franciául chou de Bruxelles) vagy brüsszeli bimbó (angolul Brussels sprouts) néven ismert.

 


A káposztafélékkel rokon kelbimbó (Brassica oleracea) dió nagyságú fejei tulajdonképpen a rügyei, melyek magas és erős félig fás száron növekednek. Színe világoszöld, íze jellegzetes édesen kesernyés, hasonlít a dió ízéhez. Fajtái közé sorolható az Ariel, Dorema, Goldmine, Trimmer, Vitar fajták.

 

A kelbimbónak magas a tápértéke

 

A bimbóskel tápértéke az összes káposztafélék között a legmagasabb. Százgrammnyi kelbimbó energiatartalma 51 kcal, 4,9 g fehérjét (növényi), 85 százalék vizet és 6,1 g szénhidrátot tartalmaz. Vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős:  B1-, B2- , K-, és C-vitamint (90 mg/100 g), karotint, kalciumot, nátriumot, káliumot, foszfort, vasat, ként, magnéziumot tartalmaz. Sok benne az élelmi rost, amely megkönnyíti az emésztést és karbantartja a vastagbelet.

 

A kelbimbó előnyös hatásai

 

Elsősorban gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, a szervezet természetes védekező rendszerét erősítő, emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki. A kelbimbó tumor gátló hatását számos vizsgálatban igazolták. Kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a bélrendszeri polipok, valamint az ebből kialakuló daganatok kockázatát. Emellett feltételezik, hogy tüdő-, gyomor-, prosztata- és nőgyógyászati rákok megelőzésében is kedvező hatással bír. Segít a mellben keletkezett rákos sejtek burjánzásának megállításában, állatkísérletekben pedig bebizonyosodott, hogy még a genetikai háttér alapján kialakuló rák kockázatát is képes csökkenteni.

 

Jótékony hatását a benne található izotiocianát és szulforafán révén fejti ki. Mindkettő segíti megakadályozni a sejtburjánzást, semlegesíti a karcinogéneket. A szulforafán ezen kívül élénkíti a méregtelenítést végző enzimek munkáját (segíti a májban a méregtelenítő enzimek termelését), így a lehetséges rákkeltő anyagoktól gyorsabban megszabadítja a szervezetet. A kelbimbó erős rákellenes védő hatását egy másik összetevővel, a glükozinoláttal is magyarázzák melyek, gátolják a tumorsejtek osztódását és megtapadását. Ezenkívül a glükozinolátok anyagcseretermékei antioxidánsként képesek megvédem a DNS-t a károsító szabad gyök hatásokkal szemben.

 

A bimbóskel felhasználása

 

A kelbimbóból készíthetünk levest, főzeléket, salátát, rakott ételeket és köreteket. A különböző húsételek közül része lehet a frankfurti tokánynak, a zöldséges ragunak és más vegyes zöldséggel (sárgarépa, gomba, burgonya) együtt párolt apró- és szelet húsoknak. Elkészíthető dióval vagy gesztenyével együtt főzve is. Fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió, a bors, borsikafű és a majoránna illik hozzá elsősorban.

 

Recept: Kelbimbó francia módra