A laktózérzékenység, a laktóz nevű cukrot bontó laktáz hiánya általában családi vonás.

Mi is az a laktózérzékenység?

2013-06-05

A tejcukor-intoleranciával együtt is élhetünk kiegyensúlyozott életet. Számos felnőtt küzd a laktózérzékenységgel, és mindent megtesznek, hogy elkerüljék a tejtermékeket. Sok félreértés lebegi körül azonban a jelenség élettani vonatkozásait, és hogy mely tejtermékek a legjobbak és melyek a legrosszabbak. Összeszedtünk ezért most néhány alapvető információt, hogy reményeink szerint legalább a legnagyobb tévhiteket eloszlathassuk. 


Mi a laktóz, és miért vagyunk rá néhányan érzékenyek?

 

A laktóz a cukor egy fajtája, amelyet leginkább a tejben és más tejtermékekben találhatunk meg. A testünkben a laktózt a laktáz nevű enzim általában két egyszerű cukorra – a glükózra és a galaktózra – bontja. Az ember akkor laktózérzékeny, ha a szervezete nem termel elég laktázt.

 

Laktáz nélkül a laktóz nem emésztődik meg kellően, és tapintatosan szólva „gyomorbél panaszokat”, de valójában gázosodást, puffadást okoz. A laktózérzékenység általában családi vonás, azonban váratlanul is megjelenhet. Néhány ember érzékenyebb, mint a többiek; ez teljes mértékben a szervezet által megtermelt laktáz mennyiségétől függ. A kevésbé érzékeny emberek csak a laktóz egy kisebb részét nem tudják megemészteni, a komolyabb érzékenységgel küzdők szervezete viszont csak kevés laktázt termel, vagy az enzim teljes mértékben hiányzik a testükből. Az érintettek egy része emiatt egy kevés tejet azért megihat, míg másoknak a tejtől teljes mértékben távol kell tartaniuk magukat.

 

Miért okoz néhány étel a többinél nagyobb gondot?

 

Mérsékelt  laktóz-intolerancia esetén előfordulhat, hogy érleltebb sajtokat fogyaszthatunk, tejet viszont nem. Ez azért lehetséges, mert a sajt (a fiatalabbak is) a folyékony tejnél kevesebb laktózt tartalmaz. Sajtkészítéskor az alvadéktól a savót elkülönítik, és ez utóbbit lecsapolás után egyéb élelmiszerek előállításánál használják fel. A laktóz legnagyobb része a savóba kerül, ennélfogva a sajt a tej egyfajta csökkentett laktóztartalmú változata. A sajtok „öregedésével” ráadásul az általuk tartalmazott laktóz folyamatosan lebomlik, amellyel a sajt nemcsak hogy összetett és finom ízekkel gazdagodik, de mindeközben még könnyebben emészthetővé is válik! Amennyiben csak enyhe vagy mérsékelt laktózérzékenységünk van, valamint szeretjük a sajtot és hiányoljuk az ízét, a korosabb sajtoknál esetlegesen szerencsével járhatunk.

 

Az „élő és aktív kultúrákat" (vagyis élő baktériumokat) tartalmazó joghurt ugyancsak megfelelő lehet az enyhe vagy mérsékelt laktózérzékenységű emberek számára. A tejet joghurttá alakító baktériumok a laktózt ugyancsak kisebb és könnyebben emészthető cukrokká bontják le.

 

Ellenőrizzük a joghurt címkéjén, hogy a termék tartalmaz-e "élő és aktív kultúrákat"! Mindez annyit jelent, hogy a laktóz lebontását számunkra már helyettünk is elvégezték! Ne gondoljuk azonban, hogy minden joghurt átmegy a rostán, mert az élő kultúrákat nem tartalmazó joghurtok fogyasztása laktózérzékenység esetén kockázatos lehet. Kiváló példa erre a fagyasztott joghurt – ez ugyanis általában már nem tartalmaz élő kultúrákat, ráadásul az állag és az íz javításáért gyakran savóval és más tejtermékekkel dúsítják, amivel viszont már sok „új” olyan laktóz kerül a keverékbe, amelynek nincs lehetősége lebomlani. Nehéz a laktózt teljes mértékben elkerülni.

 

Néha anélkül is tejterméket eszünk, hogy észrevennénk (nem ritkán éttermi étkezések alkalmával), vagy csak mert túl nehéz ellenállni a barátaink által rendelt fagylaltnak vagy fagyasztott joghurtnak. Így érkeztünk el a következő felvetéshez.

 

Vajon a tabletták segítenek?

 

Az olvasó talán már észrevette, hogy lehet bizonyos készítményeket kapni, amelyek segítségével a laktózérzékeny emberek elméletileg több tejet és jégkrémet fogyaszthatnak. Esetenként recept nélkül vásárolhatunk olyan tablettákat, porokat és cseppeket, amelyeket a tejtermékkel egy időben kell bevenni.

 

Hogy hogyan működnek?

 

Ezek egyszerűen laktázpótló szerek, és éppen az általunk hiányolt enzimet tartalmazzák! Pontosan azért hatásosak, mert a pirulákban található enzimek lebontják az elfogyasztott laktózt, és így ez a fajta cukor minden nehézség nélkül keresztülmegy a szervezetünkön. Talán már a laktózmentes tejjel is találkoztunk a boltokban. Ez is csak hétköznapi tehéntej, melyet viszont éppen a testünk által nélkülözött laktáz enzimmel kezeltek. Mindez azt jelenti, hogy a tejben eredetileg tartalmazott laktóz immár csak a leegyszerűsített és könnyen emészthető formájában (glükóz és galaktóz) van jelen. Esetleg azt is tapasztaltuk már, hogy a laktózmentes tej a hétköznapi tejnél édesebb. Ez annak köszönhető, hogy a laktóz lebontása után létrejövő glükóz és a galaktóz történetesen a laktóznál jelentősen édesebb ízű. Ne aggódjunk azonban, a fokozottan édes íz ellenére a termékben tartalmazott cukor és így a kalóriák mennyisége is pontosan megegyeznek az eredeti értékekkel. Nyugodtan hátradőlhetünk tehát, és élvezhetjük a laktózérzékenység édesebb oldalát!

 

Forrás: Élelmiszeronline