Nézzük, mely élelmiszerek tehetik „stressz-mentessé” táplálkozásunkat.

Stresszűző élelmiszerek

2014-10-22

Állandó határidők, túlzó munkahelyi elvárások, családi gondok, mindennapi rohanás, megfelelés. Életünket behálózzák az állandó stresszes helyzetek, amelyek egészségi állapotunkat is befolyásolhatják, hiszen a tartós stressz jelenléte bizonyos betegségek (pl. szív-, érrendszeri betegségek, emésztőrendszeri betegségek) kialakulásában is szerepet játszik.


 

 

A stressz ellen persze nem a legjobb opció, ha kontroll nélküli stressz evőkké válunk, de ha mértékletesen, megfelelő élelmiszerekből válogatjuk össze étrendünket az hatással lehet a mentális egészségünkre.

Lássunk most egy összeállítást, hogy mely élelmiszereket érdemes felvenni mindennapi étrendünkbe, ha egy kicsit „stressz mentesítővé” szeretnénk alakítani táplálkozásunkat.

 

Tej-, tejtermékek

 

A tejtermékekben található triptofán nevű aminosavból a szervezetünk egy nagyon fontos hangulatszabályozó anyagot, szerotonint állít elő, amelynek többek között az étvágy, a hangulat és a testhőmérséklet szabályozásban van jelentős szerepe. Ezen aminosav és a tejtermékek kalcium tartalma miatt ajánlott naponta 0,5 l tejet vagy annak megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket fogyasztani.

 

Zabpehely

 

Olyan lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, amely segít megakadályozni, hogy a szervezet a bevitt szénhidrátra hirtelen inzulintermeléssel reagáljon. A túlzott inzulintermelés ugyanis a vércukorszint és közvetve a szerotonin szint csökkenésével jár együtt. A vércukorszint ingadozásban pedig stressz tűrő képességünk is jelentősen csökken. A lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmazó zabpelyhet fogyaszthatjuk tejben, joghurtban, vagy töltött, rakott ételekben.

 

Olajos magvak

 

A dió, mandula, pisztácia, tökmag, napraforgómag, szezámmag, kesudió mind-mind kiváló magnéziumforrás. Márpedig a szervezetünk megfelelő magnézium ellátottsága a több fontos élettani funkció mellett, segít abban, hogy kevésbé legyünk kitéve a stressz tipikus tüneteinek pl. izomfájdalmaknak, ideg-, és izomfeszültségeknek. Éppen ezért érdemes néha a salátánkat olajos magvakkal megszórni, vagy csak egyszerűen elropogtatni belőlük egy keveset sportközvetítés közben.

 

Tengeri halak

 

A tengeri halak (pl. lazac, makréla, tonhal, hering) olyan telítetlen, létfontosságú zsírsavakat (omega-3 zsírsav) tartalmaznak, amelyeket a szervezet előállítani nem képes, tehát csak külső élelmiszerforrásból tudjuk fedezni. Több fontos szerepe mellett például segít megakadályozni az adrenalin és a kortizol stressz hormonok szintjének hirtelen megugrását. Próbáljon étrendjében hetente egy vagy két húsféleséget hallal helyettesíteni, így kialakíthatja a táplálkozási szempontból előnyös heti rendszeres halfogyasztást.

 

És hogy mely élelmiszereket kerüljük a stresszes időszakokban, természetesen a koffeint, a magas cukortartalmú, illetve transzzsírsav tartalmú élelmiszereket és az alkoholt. Ezek ugyanis növelhetik a stressz hormonok szintjét, és gátolhatják immunrendszerünk működését.

 

Szerző: Számelyné Mészáros Ildikó regisztrált dietetikus