A magas likopin vérszint védi a szív- és érrendszert.

Finn tudósok szerint a paradicsom csökkenti a stroke előfordulásának a kockázatát

2015-05-21

Ha sok paradicsomot fogyasztunk, nagy valószínűséggel csökken a stroke előfordulásának a kockázata – állítják a Kelet-Finnországi Egyetem (angol rövidítése: UEF, Kuopio város) tudósai az Amerikai Neurológiai Akadémia szakfolyóiratában, a „Neurológia”-ban megjelent publikációjukban. A szerzők hozzátették, hogy a paradicsomban található likopin nevű antioxidáns az, amely stroke megelőző hatással bír.


Számos kutatást folytattak már eddig is különböző országokban a paradicsom jótékony hatásaival kapcsolatosan, ezek közül jó néhány állapította meg azt, hogy fogyasztásának jelentős egészségügyi előnyei vannak. 2011-ben az amerikai „Élelmiszerbiztonság és Technológia Nemzeti Központja”-nak (Chicago, Illinois Állam) a tudósai kifejtették, hogy minél több paradicsomot fogyaszt valaki, annál nagyobb annak a szervezetre gyakorolt, rákbetegség, csontritkulás (osteoporosis) és kardiovaszkuláris betegségek kifejlődése elleni védőhatása.

 

A finn kutatók megállapították, hogy azoknál a személyeknél, akiknek a vérében a legmagasabb a likopin koncentráció, 55 %-kal alacsonyabb a stroke kifejlődésének a kockázata, összehasonlítva azokkal, akiknek a szervezetében a legalacsonyabb ez a koncentráció.

 

Az UEF kutatói teamje Dr. Jouni Karppi vezetésével azt tűzte ki célul, hogy meghatározza, a vér különböző likopinszintjei hogyan befolyásolják a stroke kifejlődésének a kockázatát. Vizsgálatukba 1.031 fő, 46 és 65 év közötti finn férfit vontak be. Ezeknek a férfiaknak a likopin vérkoncentrációját a vizsgálat kezdetén tesztelték, majd az elkövetkező 12 év során időszakonként megismételték ezt a tesztelést. A 12 éves utókövetési időszak alatt a férfiak közül 67 fő esett át stroke-on.

A közül a 258 férfi közül, akiknél a legalacsonyabb likopin koncentrációt mérték, 25 fő szenvedett stroke-ot az utókövetési időszak alatt, míg a legmagasabb koncentrációt mutató 259 férfi között csak 11 fő volt olyan, akinél stroke lépett fel.

 

 likopin magas vérszintje és a stroke alacsonyabb kockázata közötti kapcsolat még erősebbnek mutatkozott, amikor a tudósok csak azokra a stroke esetekre koncentráltak, amelyek vérrögök (iszkémiás, helyi vértelenséget okozó stroke) képződése miatt következtek be. Azoknál a férfiaknál, akiknek a likopin vérszintje a legmagasabb volt, az iszkémiás stroke bekövetkezésének a kockázata 59 %-kal volt alacsonyabb, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb likopin vérszintet mértek.

 

Dr. Karppi fentiekkel kapcsolatosan az alábbiakat nyilatkozta: „Ennek a kutatásnak az eredményei is hozzáadódtak azokhoz a már rendelkezésre álló bizonyítékokhoz, amelyek azt igazolják, hogy a gyümölcsökben és a zöldségekben gazdag táplálkozás a stroke előfordulásának az alacsonyabb kockázatával társul.

 

A finn kutatási eredmények alátámasztják azokat a korábbi kutatásokra épülő javaslatokat, melyek szerint az embereknek gyümölcsből és zöldségből naponta több mint öt adagot kellene fogyasztaniuk, és ez valószínűsíthetőn világszerte a stroke esetek számának a komoly mértékű csökkenéséhez vezetne.

A finn kutatók azt is megjegyezték még, hogy a retinol, az alfa-tokoferol, az alfa-karotin és a béta-karotin szintén antioxidánsok, de ezek nincsenek hatással a stroke előfordulására.

 

Mi a likopin?

 

A likopin egy piros karotinoid pigment (a fotószintézisben is szerepet játszik), amely főképpen a paradicsomban található meg, ez adja a gyümölcs (a paradicsom a csucsorfélékbe tartozó bogyós termés lévén növénytanilag gyümölcs, de a felhasználását tekintve zöldség) színét. A likopin megtalálható még néhány egyéb gyümölcsben is, mint pl. a görögdinnyében, a piros grapefruit-ban, a piros guavában, a papayában és a sárgabarackban.

A likopin egy antioxidáns vegyület. Sok kutató állítja, hogy védi a szívet és csökkenti a rákbetegségek kifejlődésének a kockázatát. 2011-ben az amerikai Illinois-i Egyetem (Chicago) kutatói megállapították, hogy a likopin a prosztatarákot is segít megelőzni, különösen az afro-amerikai (fekete bőrű amerikai lakosok) emberek körében.

Japán tudósok pedig arra jöttek rá, hogy a paradicsom egy olyan tápanyagot is tartalmaz, amely képes megakadályozni a vaszkuláris (ér eredetű) betegségek kifejlődését.

 

Forrás: diagnozis.hu