A bélflóra egyensúlyának felborulása a bolygóideget is károsítothatja

Ezért nem tudjuk abbahagyni a chips evést

2015-07-22

Az amerikai University of Georgia kutatása alapján a magas zsírtartalmú ételek megváltoztatják a bélben található baktériumháztartást, ezért nem tudjuk észlelni, hogy megtelt a gyomrunk.


A kutatók ötven patkányt vizsgáltak, kiegyensúlyozott étrenddel etettek néhányat, a többieknek viszont olyan ételeket adtak, amikről korábban már bebizonyosodott, hogy magas zsírtartalmuk miatt hízáshoz vezetnek. A patkányok a kísérletben annyit ehettek, amennyit csak akartak.

 

A tudósok két hónapig vizsgálták a patkányokat, az eredményeik pedig magukért beszélnek. A magasabb zsírtartalmú diétán lévő patkányok 25 százalékkal súlyosabbak lettek, mint a másik csoportban lévő, normális étrendet kapó patkányok.

Ráadásul a patkányok bélflórája is megváltozott. Néhány baktériumpopuláció nőtt, míg mások eltűntek: az egyensúly felborulása károsította az úgynevezett bolygóideget, ami jelet küld az agynak, amikor megtelt a gyomor, és nem kellene már többet ennünk.

 

Mivel ez a kapcsolat elromlik, a zsíros ételeket akkor is tovább esszük, ha már valójában jóllaktunk.

A kutatók szerint a patkányok és az emberek bélrendszeri-agyi kommunikációja nagyon hasonló, ez magyarázhatja, miért nem tudunk leállni a zsíros kajákról.

 

Forrás: Egészségtükör