Modern evészavarok: mit, mennyit és mikor?

Dátum: 2010-03-16

A táplálkozás mindig központi kérdése volt; ennyit azonban, mint manapság, talán soha nem beszéltek róla. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a mit, mennyit és hogyan, illetve mikor. És nem véletlenül. Az étkezési szokások, a táplálék helyes megválasztása, minősége és mennyisége nem csupán a létfenntartás része, hanem egy sor betegség kockázatának is okozója, életünk megrövidítője is lehet.

Anorexia, bulimia, elhízás

Az igazság a méregtelenítő kúrákról

Dátum: 2010-03-10

A természetes, méregtelenítő diéta a szervezetben lévő toxinok és mérgek eltávolítására jó ötletnek tűnik. Mi lehetne jobb, mint tiszta és természetes élelmiszerek fogyasztása a feldolgozott, finomított ételek helyett?
Természetesen van valami ezekben az elképzelésekben. Az egyre növekvő igény az életmód javítására ugyanakkor sok téves információt is hozott a köztudatba a toxinokkal és azoknak a szervezetből történő kitsztításával kapcsolatban.

Méregtelenítés és egészség

Ételek és gyógyszerek: hogyan hatnak egymásra?

Dátum: 2010-03-01

Aki többféle gyógyszert szed, akár időszakosan is, egyáltalán nem mindegy, hogy azokat mikor és hogyan veszi be. Az egyszerre bedobott tabletták ugyanis nem biztos, hogy elérik azt a hatást, amiért lenyeltük őket. Ráadásul arra is figyelni kellene, hogy az ételek is befolyásolhatják a pirulák felszívódását.

Gyógyszerek és élelmiszerek kölcsönhatása

Mi az igazság a proteinkiegészítők körül?

Dátum: 2010-02-19

Az étrendkiegészítőket árusító üzletek polcain található áruk közül csak kevésről mondható el, hogy valóban egészséges. A felhasznált gyógynövények tisztaságát senki nem ellenőrzi, a táplálékkiegészítők választéka pedig mindig az aktuális trendekhez igazodik, legyen szó fogyásról vagy hajnövesztésről. Két új tanulmány most a proteinkiegészítők használatát kérdőjelezi meg.

A fehérjetartalmú táplálékkiegészítőkről

Jutalmazzák a soványabb dolgozókat

Dátum: 2010-02-15

A Whole Food Market soványabb alkalmazottai jobban járnak, mint a kövérek; az amerikai üzletlánc új, egészséges életmódot támogató programjában vásárlási kedvezményekkel jutalmazzák a fittebb dolgozókat.

A sovány dolgozók jutalma

A hízás meglepő okai

Dátum: 2010-02-10

Alváshiány

 

Két dolgot kell megjegyezni az alvás és a hízás kapcsolatáról. Az egyik, hogy ha későn fekszik le aludni, nagyobb az esélye a késő esti nassolássnak, mely növeli a kalóriabevitelt. A másik, hogy alvásmegvonás hatására olyan biokémiai folyamatok indulnak be a szervezetben, melyek olyan hormonokat termelnek, amik növelik másnap reggel az étvágyat.  Sőt, étkezés után kevésbé lesz teltségérzete.

Mi okozhat még elhízást

Magzatvédő vitaminok: Csak pozitív hatása lehet?

Dátum: 2010-01-26

Fiú vagy lány: teljesen mindegy, lényeg, hogy egészséges legyen! Halljuk leendő anyukáktól, akik különböző magzatvédő vitaminok használatával próbálják kizárni gyermekük esetleges fejlődési rendellenességeit. De tényleg szükség van erre?

Magzatvédő vitaminok

Az éjszakai eszegetés rosszabb, mint gondolnád

Dátum: 2010-01-22

Egyél kevesebbet, mozogj többet. Új vizsgálati eredmények alapján a fogyási mantrát most még egy követelménnyel kell kiegészíteni: a megfelelő napszakban egyél.
A Northwestern Egyetem kutatói egerekben kimutatták, hogy a nem megfelelő időpontban történő evés – ami emberekben az éjszakai evésnek felel meg – befolyásolja a súlynövekedés mértékét. Eszerint a cirkadián ritmus jelentős hatással van a szervezet energiafelhasználására. Eredményeiket az Obesity című folyóirat közölte és az EurekAlert számolt be róluk.

Az evés megfelelő ütemezése

Középpontban a koleszterin – egy munkahelyi egészségfejlesztő program során

Dátum: 2010-01-18

A munkahelyi egészségfejlesztő programoknak nem csupán az egészségmegőrzés (ún. primer prevenció), hanem a betegségek súlyosbodásának megelőzése (vagyis az ún. szekunder prevenció) szempontjából is létjogosultságuk van. Ezt erősítik meg legalábbis egy nemrégiben az Egyesült Államokban leírt program tanulságai.

Koleszterin és munkahelyi egészségfejlesztés

A legnagyobb fogyókúra tévhitek

Dátum: 2010-01-15

Aki már cipelt magán súlyfelesleget, az tudja, hogy milyen könnyű bedőlni minden olyan kínálkozó lehetőségnek, amely gyors fogyást ígér. A villámfogyásnak viszont ára van: vitaminhiány, fáradékonyság, majd hirtelen visszaszökő pluszkilók. Utánajártunk, hogy melyek a leggyakoribb tévhitek a fogyókúrázók körében.

Fogyókúrás tévhitek
« első « előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 következő » utolsó »